Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rez vinske trte v grajskem vinogradu

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Rez vinske trte v grajskem vinogradu V sončnem nedeljskem dopoldnevu je 22. marca v grajskem vinogradu Gradu Sevnica potekalo rezanje trt modre frankinje. Pri rezu so sodelovali vsi botri vinskih trt - tisti, ki so trte v javni ponudbi zavoda KŠTM zakupili za tri leta. Med njimi so bili mnogi sevniški gospodarstveniki in obrtniki, občinski svetniki ter sevniški župan Srečko Ocvirk ter predstavniki sevniških vinogradniških društev.

»Svojo trto« so v grajskem vinogradu rezali in povezali tudi mag. Samir Amarin, častni konzul Hašemitske kraljevine Jordanije ter Zhi Zhaolin, veleposlanik Ljudske republike Kitajske ter makedonski veleposlanik Samoil Josif Filipovski, ki so bili prisotni na povabila Milana Jamška.

V svojem uvodnem pozdravnem govoru je župan Srečko Ocvirk dejal: »Rez je začeto delo, trgatev v jeseni bo zaključno.«

Milan Simončič, predsednik Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, je na kratko predstavil dolgoletno tradicijo vinogradništva v občini Sevnica in pohvalil delovanje štirih vinogradniških društev, ki v sevniški občini povezujejo preko 1000 vinogradnikov.

Rok Petančič je predstavil začetke poteka projekta, katerega »idejni oče« je Milan Jamšek. Projekt  je povezan tudi z ureditvijo grajske vinoteke do jeseni.

Za še živahnejši utrip v grajskem vinogradu in za boljši rez vinske trte je s poskočnimi skladbami, zaigranimi na harmoniki, skrbel David Dvoršak z Mrzle Planine, sicer pa učenec OŠ Blanca, ki na harmoniko igra že 5 let. Po zaključnem delu v grajskem vinogradu je sledil družabni del s pravo vinogradniško malico.    S.R., foto: L.M.

« Nazaj na seznam
»