Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rudniški rov postal kolesarska steza

Objavljeno: Sobota, 10.08.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kolesarska steza skozi rudniski rov (3)

Trasa nekdanje elektrificirane ozkotirne železniške proge v Brestanici, ki je osvetljena in asfaltirana, je preurejena v kolesarsko stezo.

V poletnih mesecih se je prijetno podati na pot s kolesom in nekateri izberejo tudi domače okolje, v katerem je že urejenih nekaj kolesarskih poti.

Kolesarska steza skozi rudniski rov (18)

Po prihodu skozi drugi, zelo kratek nekdanji rudniški rov se odpre pogled na cerkev Marije Lurške, ki je ena izmed sedmih slovenskih bazilik in sodi med največje cerkve v Sloveniji.

Ena izmed posavskih kolesarskih poti vodi tudi skozi nekdanji rudniški rov, ki v dolžini 590 metrov povezuje območje železniške postaje in gasilskega doma v Brestanici. Uradno odprtje poti, urejene za kolesarje, po njej pa se radi sprehodijo tudi pešci, čeprav so v manjšini, je potekalo septembra 2016. Temperatura v predoru je ves čas enaka, okoli osem stopinj Celzija, kar še posebej prija v vročih poletnih dneh.

Temu osrednjemu predoru, ki je kar nekaj desetletij povezoval železniško postajo v Brestanici z rudnikom rjavega premoga Senovo z ozkotirno železnico, ki je vozila premog iz rudnika, odmontirali pa so jo nekaj let po zaprtju rudnika, sledi še en zelo kratek rov in ko stopimo iz njega, se pred nami odpre pogled na mogočen sakralni objekt – župnijsko in romarsko cerkev sv. Marije Lurške, imenovane tudi Slovenski Lurd. »Glede na to, da je predor osvetljen in ima tudi zanimive rudniške portale, bi lahko v njem vsaj enkrat letno priredili kakšen zanimiv kulturni dogodek, s čimer bi privabili obiskovalce ter jim predstavili naravne in ostale zanimivosti, ki jih ima Brestanica veliko. Lahko bi pripravili slikarski, glasbeni, modni, bralni kotiček v rovu ...« je omenila sprehajalka, ki se v vročih poletnih dneh rada poda na pot skozi predor.

Z rudniškim rovom ohranja Občina Krško, ki je pred leti od Rudnika Senovo v zapiranju odkupila parcele na celotni trasi ozkotirne železnice Brestanica–Senovo, spomin na čase rudarjenja v tem delu Posavja, hkrati pa je povezala kolesarsko pot med Krškim in Senovim, ki je bolj varna in vodi mimo glavnih prometnih povezav.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte