Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sevničani na vseslovenskem srečanju skupin društva Šola zdravja

Objavljeno: Torek, 04.09.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSCN0019

Vseslovenskega srečanja Šole zdravja v Piranu so se udeležili tudi Sevničani in Sevničanke.

1. septembra smo se že deseto leto zapored v Piranu zbrali člani in članice skupin društva Šola zdravja, ki vsak delavnik od pol osmih do osmih zjutraj vadimo na prostem - izvajamo 1000 gibov po metodi Nikolaya Grishina. V sevniški skupini nas je trenutno 51. Telovadimo na igrišču pri Športnem domu, če dežuje, pa pod napuščem pri vhodu. »Pridi, pridi tudi ti, da lušnega se kaj zgodi!«

V Piran se nas je že ob pol petih zjutraj odpravilo 22, v avtobusu smo se nato prijetno družili še s skupino z Mirne in iz Trebnjega. Od Postojne naprej so se nad nas spustili temni oblaki, pred Koprom pa je že tako lilo, bliskalo in grmelo, kot bi bil sodni dan. K sreči je v Piranu še samo deževalo, vadbo okrog 1350 udeležencev in udeleženk iz cele Slovenije pa so prestavili z osme na deveto uro. Potem se je začelo jasniti in za trenutek je celo posijalo sonce. Marjetka Popovski je zabrenkala na kitaro, zapeli smo nekaj slovenskih narodnih, nekateri so celo zaplesali - ustvarili smo čudovito vzdušje. Po polurni vadbi je spet začelo rositi, ampak peti in poslušati pozdravne besede se da tudi pod dežniki; še podajanje velikih balonov s smeški smo si privoščili. Gostitelji so poskrbeli za vodenje po mestu, prevoze z ladjicami, testiranje telesnih zmogljivosti, nekateri lokali so imeli posebno ponudbo, muzeji popuste pri vstopnini.

Piran je bil poln oranžnih majčk, ki so občudovale znamenite stavbe na Tartinijevem trgu, še starejši Prvomajski trg, svetilnik s cerkvijo Marije Zdravja, cerkev svetega Jurija z zvonikom, krstilnico in s krasnim razgledom na mesto ter zaliv, ostanke obzidja ... Vredno je zaviti v Akvarij Piran, Pomorski muzej, Muzej podvodnih dejavnosti, Muzej školjk in polžev, Spominsko sobo Giuseppeja Tartinija v njegovi rojstni hiši, kakšno umetnostno galerijo, sploh pa je imeniten tridimenzionalni prikaz razvoja Pirana v Mediadomu Pyrhani. Posedeti ob kavi, ribah, vinu v dobri družbi in ob prijetnem klepetu - to je pa sploh neprecenljivo.

Zgodaj popoldne smo se odpravili domov in spetje začelo deževati, na avtocesti proti Ljubljani pa smo doživeli pravi naliv. Kljub temu nam je pot ob petju in šalah hitro minila in nazaj v Sevnico smo se vrnili z lepimi vtisi. Podrobnosti: http://rivacic.blogspot.com/2018/09/piran-1-9-2018.html .

Romana Ivačič
« Nazaj na seznam
»