Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šola zdravja kot preventiva

Objavljeno: Sreda, 15.07.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
20200714_100435

Posvet v Krškem ...

V torek, 14. julija, je imelo Društvo Šola zdravja regijski posvet in srečanje s skupinami, ki delujejo v Posavju. Zaradi varnostnih ukrepov, ki so še vedno aktualni, so posvet opravili na dveh lokacijah, enega dopoldne v Krškem, drugega pa popoldan v Brežicah. Posveta v Posavju se je skupaj udeležilo 39 članov.

V Krškem so najprej podelili nagrado in priznanje za leto 2019 članici Heleni Španovič iz skupine Krško - desni breg - park, ki jo Društvo Šola zdravja podeljuje zaslužnim članom-prostovoljcem enkrat na leto. Podelitve sta se udeležila tudi podžupanja občine Krško Ana Nuša Somrak in Luka Šebek, predsednik Športne zveze Krško.
20200714_153502

... in v Brežicah

Po končani vadbi »1000 gibov«, ki jo je vodila predsednica društva Zdenka Katkič, so v prostorih Občine Krško nadaljevali z regijskim posvetom. Posveta v Krškem se je udeležilo 30 oseb, saj so se pridružile še vodje skupin in njihovi namestniki iz skupin, ki delujejo v občini Sevnica. Predsednica Katkičeva in njene sodelavke (Bernardka Krnc, Brigita Grubič in Neda Galijaš), so prisotne seznanile z delovanjem društva in izpeljavo nekaterih dejavnosti v trenutnih razmerah, v katerih smo se vsi znašli.
nagrada Heleni Španovič

Nagrada Heleni ŠpanovičPopoldanski regijski posvet so nadaljevali v Zavodu za šport Brežice z vodji skupin, ki delujejo v brežiški občini, in njihovimi namestniki. Po koncu posveta na obeh lokacijah so sklenili, da bi se takšni posveti morali dogajati enkrat letno, ker je članom potreben osebni stik z vodstvom društva.

Sicer v Posavju deluje 25 skupin Šole zdravja, ki telovadijo po metodi "1000 gibov". Po vsej Sloveniji so skupine Društva Šola zdravja razširjene v 83 občinah kjer imajo že čez 220 skupin.

Poslanstvo Društva Šola zdravja je zelo pomembno za zdravo družbo, ker skrbijo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjajo zdravje za samostojno življenje, povečujejo delež gibalno dejavnega prebivalstva, vračajo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepijo psihofizično kondicijo starejših, preprečujejo potek kroničnih bolezni ter prispevajo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj. Njihovo poslanstvo preventivnega zdravja je prepoznalo tudi Ministrstvo za zdravje, ki jih podpira in povsod izpostavlja kot primer dobre prakse.

Tisto, kar najbolj izstopa v zgodbi Društva Šola zdravja, je, da zaenkrat med njihovimi člani niso prešteli nobenega okuženega s covidom-19, pa čez 4500 jih je, njihova povprečna starost pa je 69 let. Zato nam priporočajo redno jutranjo vadbo "1000 gibov", ker se je v času koronavirusa izkazala kot nepogrešljiva. Razlogov je več kot dovolj za novo poglavje pri preventivnem ukrepanju za naše zdravje. Več na njihovi spletni strani www.solazdravja.com.

Neda Galijaš, Društvo Šola zdravja
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte