Časopis za pokrajino Posavje
22.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šola zdravja na Dolnji Prekopi: telovadba in druženje

Objavljeno: Petek, 08.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Šola zdravja-Dolnja Prekopa (15)
Šola zdravja, v okviru katere telovadijo po metodi 1000 gibov, se širi tudi v najbolj obrobne kraja Posavja, denimo na Dolnjo Prekopo v kostanjeviški občini, tako rekoč že na meji s šentjernejsko občino.

Kot pojasnjuje vodja skupin Šole zdravja v krški in kostanjeviški občini Helena Španovič, se je skupina 16 vadečih oblikovala februarja letos in od takrat naprej vsako jutro vadijo na travniku za gasilskim domom. Prihajajo z obeh Prekop, Dolnje in Gornje, ter tudi iz sosednjega (šentjernejskega) Ostroga.
Šola zdravja-Dolnja Prekopa (4)
Njihov starostni razpon je od 54 let, kolikor jih šteje Andreja Cekuta, do 77 let, ki jih je dopolnila Pavla Lenčič. Večina med njimi je upokojenk in hkrati babic, ki zjutraj vozijo vnuke v vrtec, zato se dobivajo malo kasneje kot večina drugi skupin, ob 8. uri, tako da lahko pred telovadbo opravijo še to obveznost, je pojasnila ena od članic skupine Jožica Kuhar. V svoji vrsti imajo tudi enega moškega, Tomaža Pibernika, ki ga ravno na dan fotografiranja za časopis zaradi bolezni žal ni bilo. »Upamo, da bomo privabile še kakšnega,« je dodala Kuharjeva.
 
»Skupina je vesela in zabavna, rade telovadijo in se družijo,« pravi Španovičeva. Pet članic skupine se je medtem že usposobilo za vaditeljice, tako da ni težav z vodenjem vadbe. Vsakodnevna vadba tudi njim ogromno pomeni, pravi Kuharjeva: »Zjutraj se vstanemo, to je le ena obveznost. Razpoloženje med nami je krasno, tako da res z veseljem prihajamo.« Po nekaj mesecih redne vadbe so njeni blagodejni učinki že vidni. »Jaz včasih nisem mogla počepniti, zdaj pa lahko, to je velika sprememba na boljše glede gibljivosti,« dodaja sogovornica. Poleg tega je seveda pomembno tudi druženje: »Po telovadbi si povemo kakšno šalo, kadar ima katera od nas rojstni dan, gremo pa še v bližnji lokal na kavico in posladek.« Pri tem seveda izmenjajo tudi kakšne kuharski, zdravstveni ali drugačen nasvet in druge 'tekoče' informacije o dogajanju v vasi ter seveda krepijo medsebojno prijateljstvo.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

01.06.2020 | Sporočilo

Sonaravno obvladovanje visokih voda

14.05.2020 | Redakcija

Popotovanje v knjižni barok

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško