Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šola zdravja na Raki: Zadovoljni so tudi njihovi možje

Objavljeno: Četrtek, 12.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Raka-Šola zdravja (33)
Od aprila dalje v okviru Šole zdravja in po metodi »1000 gibov« deluje tudi vadbena skupina na Raki, ki je kmalu postala ena najbolj številčnih v krški in kostanjeviški občini, saj združuje kar 23 članic z Rake in okoliških vasi.

Kot pravi vodja krških in kostanjeviških skupin Helena Španovič, gre za zelo prijetno in zagnano skupino, ki je v lokalnem okolju zelo dobro sprejeta in je v tem nekaj mesecih sodelovala že na treh dogodkih v domačem kraju: Športšpasu – medgeneracijskem srečanju raške šole in vrtca, junijski ročni košnji hriba Cavsar in avgustovskem krajevnem prazniku. »Tudi njihovi možje zelo pohvalijo njihovo razgibanost, saj pravijo, da imajo tudi oni od tega korist,« pove nasmejano. Vadijo na ploščadi pred raškim gasilskim domom, v primeru dežja pa se umaknejo v dvorano doma.
Raka-Šola zdravja (24)

 
Ena od raških vadbenic, ki je v skupini od samega začetka, je Mimica Gabrič. »Vadba mi pomeni pravi in organiziran začetek dneva, po katerem sem dobro razgibana in 'fit', poleg tega se tudi družimo. Gre za prijetno vsakodnevno obveznost,« pravi. Starostni razpon vadbenic je od 53 do skoraj 82 let, kolikor jih šteje Rezika Gabrič. »Naša vadba je zelo živahna, hkrati nam pomeni dragoceno druženje, pa tudi nek jutranji red, saj je treba vstati in ni možnosti za lenarjenje doma. Enkratno!« pove z navdušenjem. Raške telovadke že opažajo izboljšanje svojega počutja in gibalnih sposobnosti, se pa zavedajo, da rezultatov ne more biti naenkrat in na hitro oz. da se bodo najbrž še pokazali. Medse vabijo tudi moške, a tudi tu, kot še marsikje, doslej ni bilo odziva. Obe domačinki pohvalita Španovičevo, ki jih je vpeljala v svet 'oranžne vadbe'. Ker gre za mlado skupino, v njej še ni izurjenih vaditeljic, zato se jih bo pet med njimi sredi septembra udeležilo usposabljanja za vodenje vadbe. V krški in kostanjeviški občini sicer deluje že 14 vadbenih skupin, 15. pa je v nastajanju.

P. P.

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.
 
« Nazaj na seznam
»