Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šola zdravja na Velikem Kamnu: Vsak dan imajo tudi pasjo družbo

Objavljeno: Četrtek, 29.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Veliki Kamen-Šola zdravja (8)
Ena zadnjih skupin Šole zdravja v krški občini, ki je še nismo predstavili, je skupina z Velikega Kamna v krajevni skupnosti Koprivnica. Gre za manjšo skupino, ki šteje osem članic.

T. i. oranžna skupina na Velikem Kamnu deluje od 20. junija lani, pove vodja krških in kostanjeviških skupin Šole zdravja Helena Španovič, vadijo pa pred tamkajšnjim gasilskim domom. Gre za manjšo skupino, ki šteje osem članic, ne le domačink oz. 'Velkamljank', ampak prihajajo tudi iz Koprivnice, Brestanice in dve celo iz Gorjan v sosednji občini Kozje. So dokaj mlada skupina oz. mlajša od slovenskega povprečja Šole zdravja, ki znaša 69 let.
 
Veliki Kamen-Šola zdravja (20)

Najmlajša med njimi in neformalna voditeljica je 62-letna Dragica Božičnik. »Videle smo, kako vadijo v Brestanici, na Senovem in v Krškem, pa smo se dogovorile in začele z vadbo še me. Zdaj smo kar redne in vztrajne, seveda pa bi si želele, da bi nas bilo še več. Sicer pa se imamo zelo fino,« je pripovedovala v hladnem in meglenem oktobrskem jutru. V zgodnjejesenskem času so sicer vadile malo manj redno, saj živijo v okolju, kjer se veliko ljudi ukvarja z vinogradništvom in sadjarstvom in so imele veliko dela s trgatvijo in obiranjem jabolk. V tem času so spoznale, da jim vsakodnevna vadba zelo koristi, saj so gibi pri vsakodnevnih opravilih nekaj povsem drugega. »Tisto je bolj trpljenje, vadba pa užitek,« so dejale v en glas. Vsakodnevno druženje jih je medsebojno zelo povezalo in ob petkih si po vadbi vzamejo še čas za kavico v bližnjem lokalu, seveda dokler je bilo to že dovoljeno …
 
Najstarejša članica skupine je 74-letna Slavica Klavžar, ki se vsako jutro razmiga že doma na postelji. »Če zjutraj zaspim in nič ne potelovadim, ne morem prav začeti dneva. Ta vadba mi zelo koristi, poleg tega tudi kasneje čez dan veliko hodim in na tak način ohranjam vitalnost,« pojasni.
 
Prav poseben 'član' velikokamenske skupine pa je prijazen kuža Boni, ki je v njihovi bližini prav vsak dan in jih pride pogledat tudi, če njegove lastnice Dragice ni na vadbo.
 
P. P.
 
Članek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika. Obisk pri skupini je bil opravljen pred zaostritvijo ukrepov glede zbiranja na javnih mestih.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte