Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šola zdravja v Krški vasi: po novem zapojejo tudi himno

Objavljeno: Četrtek, 26.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Šola zdravja - skupina Krška vas (10)
15. julija letos so z vsakdanjo jutranjo vadbo začele tudi članice skupine Šole zdravja v Krški vasi. Zbrale so se na tamkajšnjem asfaltnem igrišču in že takoj prvi dan jih je presenetila visoka udeležba, saj je prišlo kar 27 pretežno sovaščank pa tudi iz sosednje vasi Boršt. Nekaj jih je sicer kasneje odnehalo, še vedno pa jih vsako jutro v povprečju hodi čez 20.

Šola zdravja - skupina Krška vas (41)
Kot nam je povedala ena od njih, Vida Tomše, so nedolgo nazaj dobile tudi oranžne majice, tako da zdaj telovadijo »popolnoma opremljene«. Starost članic je med 51 in 84, ki jih šteje Jožefa Smrekar. Slednji, ki nam je zaupala, da je trenutno najstarejša Krškovaščanka po rodu, vsakdanja jutranja vadba pomeni zelo veliko, saj je zaradi zdravstvenih razlogov redno hodila na vadbo že prej, in ko je izvedela, da bo sredi poletja začela delovati tudi skupina v Krški vasi, se je tega zelo razveselila. Med počitnicami so se z njimi razgibavali tudi vnuki in jim tako polepšali jutranje polurno druženje. Medse vabijo tudi še tiste, ki se morda do zdaj še niso opogumile, pa bi rade naredile nekaj za svoje zdravje in na tak način vstopile v nov dan, predvsem pogrešajo še katere iz sosednjih vasi pa tudi kakšnega moškega, saj je vadba primerna za vse.

Tomšetova je še omenila, da so jim članice Društva Šola zdravja Brežice na začetku nudile oporo, štiri v krškovaški skupini so tudi usposobljene vaditeljice. Čez zimo bodo telovadile v prostorih Krajevne skupnosti Krška vas. »Organizirale smo se predvsem za to, da vadimo, pozimi pa si bomo zagotovo pripravile tudi kak čaj in ob tem še malo poklepetale,« je bilo slišati iz njihovih ust. Pohvalile so vadbo po metodi tisoč gibov dr. Grišina, ki ima pozitivne učinke za celo telo, saj se po njej počutijo veliko bolje, kot so zatrdile. Naš obisk je pomenil tudi neke vrste navdih za himno krškovaške skupine, ki jo je na melodijo pesmi Zakrivljeno palico v roki še isti dan napisala članica Nada Ravnikar Srpčič in jo odslej vsako jutro prepevajo:

Smo skupaj na vasi se zbrale,
da zdravje še služilo bi.
V oranžne smo majčke se dale,
na vadbi prijetni vsak dan.
Se glava in roke vrtijo,
masiramo noge in križ.
Pa s hojo se v krogu vrtimo,
z objemom pozdravimo dan.
Po dežju, v vročini in mrazu,
me vztrajale bomo naprej
in s tisoči gibi dosegle,
da zdrav, nasmejan bo obraz.


R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte