Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sončno hišo krasijo grmovnice

Objavljeno: Torek, 24.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
dgn (22)

Zadovoljstvo ob koncu delovne akcije.

V ponedeljek dopoldan, 23. septembra, ko je vrata na stežaj odprl najbogatejši letni čas jesen, je postalo v Sončni hiši, ob njej ter nad njo živahno in sproščeno druženje, za kar je tokrat kot vodja akcije poskrbela Tjaša Penev iz Zavoda Dobra družba, Stičišča nevladnih organizacij Posavja s sedežem v Brežicah.

V pogovoru za naš medij je dejala, da delujejo na območju vseh šestih občin ter nudijo pomoč z raznimi oblikami. Tako so vzpostavili povezavo tudi z Društvom gluhih in naglušnih Posavja Krško, ker se je pri njih pokazala potreba po aktivnosti. Ta se je oblikovala v zamisel, da bi zid ob društvenem sedežu, kjer se člani večino leta največ zadržujejo ter si ob njem pripravljajo razne dogodke, oblekli v prikupen ter očem prijazen dizajn. »Dva gradbenika sta izkazala željo po sodelovanju, ampak sta očitno zaradi prevelikega finančnega in kadrovskega vložka odstopila od te namere, zato tovrstna akcija kot 1. faza gradbenih del ni bila izvedena. Ubrali bomo neko drugo pot, ki ne bo donatorska, ampak bomo poskušali zbrati denar in izvedbo financirati. Tokrat smo izpeljali drugi del zastavljenega projekta, saj je HPG Brežice podaril šoto, zemljo, grmovnice ter strokovno pomoč pri zasaditvi, ki jo je izvedla pri njih zaposlena Kristina Nečemer Zalokar. Posajenih je bilo pet grmov - dva ribeza, dve malini ter ameriška borovnica,« je še povedala sogovornica in dodala, da je potrebno posebno pozornost nameniti v širši družbi ranljivim osebam, »naša želja, da jim stojimo ob strani ter jim prisluhnemo, saj so družbeno kot gluhe ali naglušne osebe precej izolirani. Ne morejo se udeleževati npr. koncertov, zato pa v svojem okolju pripravijo njim razumljive prireditve.«

Sekretarka društva Vlasta Moškon je dopolnila: »Takšno sodelovanje nam je v veselje. Bili smo veseli njihovega odziva. Želeli smo se aktivno vključiti v delo ter si urediti ta naš kotiček. Namen akcije pa je imel tudi družabno noto, učenje in izobraževanje, kako se grmiči sadijo. Ob strokovnem vodstvu smo sami posadili grmovnice. Čas, ki smo ga tako preživeli skupaj, je bil zelo pomemben za sodelujoče, saj je bilo v prvi vrsti vključeno druženje, ob tem pa izmenjava znanj ter nabiranje novih informacij.« Poleg omenjenih akterjev ponedeljkove akcije so bili prisotni še še predstavnika LIJAmedia, ki je posnela filmček ter Zavoda EMMA in Jožica Kupljenik s prevodom v slovenski znakovni jezik.

M. H., foto: T. Žalnik
 
« Nazaj na seznam
»