Časopis za pokrajino Posavje
26.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sprejmite jih medse, podprite, pustite svoj pečat tudi vi ...

Objavljeno: Torek, 06.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sv. dan cerebralne paralize (16)

Osebe s cerebralno paralizo so ob svetovnem dnevu opozorile na svoj položaj v družbi.

Današnji dan, 6. oktober, poteka v znamenju svetovnega dneva cerebralne paralize, katerega namen je osvestiti javnost o položaju oseb z oteženim gibanjem in držo, ki so spričo svojega stanja kot posledice možganske okvare še vedno prepogosto odrinjene na rob družbenega dogajanja. Letošnji svetovni dan poteka pod sloganom »Pusti svoj pečat«.

V Društvu Sonček Posavje so na pomen dneva v današnjem dopoldnevu opozorili s sprehodom otrok in mladostnikov z zelenimi baloni skozi staro mestno jedro Krškega, v Centru Sonček, ki deluje kot varstveno-delovni center na ulici Mladinskih delovnih brigad v Leskovcu pri Krškem, pa so z zelenimi baloni okrasili delovni prostor.

Društvo Sonček

sv. dan cerebralne paralize (14)

Nataša Solomun in Ana Somrak

Člane Društva Sonček je pred zgradbo občine Krško sprejela in pozdravila podžupanja Ana Somrak, predsednica društva Nataša Solomun pa se je v imenu društva občini zahvalila za sodelovanje, podporo društvenemu delovanju in za odpravljanje arhitekturnih ovir, ki omogočajo članom društva lažje gibanje po mestu in okolici. Tako so pred dnevi člani društva opravili pohod od Brestanice do Senovega, je povedala Salomonova: »Pohod smo opravili po lepi kolesarski poti brez ovir, kar pomeni, da lahko naši člani v invalidskih vozičkih prevozijo to traso brez ovir. Mi smo tukaj, borimo se za enakopravne možnosti, pravice, za večjo vključevanje v družbo.« Podžupanja pa se je ob tej priložnosti v prvi vrsti zahvalila staršem in društvu: »Ki premagujete ovire za vse te naše ljudi, ki potrebujejo v vsakdanjem življenju veliko več v primerjavi z zdravimi ljudmi, ker s tem tudi celotno družbo delate drugačno, menim, da predvsem boljšo.«Ob tem je poudarila, da je zelo pomembno, da so starši pridobili pomoč v osebnih asistentih: »Ker vem, da se sedaj lahko vsaj za nekaj ur sprostite in da se lahko ob osebnih asistentih drugače sprostijo tudi vaši otroci.«

Kakor je za naš časopis še povedala Nataša Solomon, društvo trenutno šteje okoli 300 članov, od tega je 110 otok, mladostnikov in odraslih oseb s cerebralno paralizo in drugimi motnjami v razvoju: »Mi, ki delamo za te in s temi osebami si prizadevamo, da čim več z njimi delamo na gibanju z izvajanjem različnih aktivnosti, saj se zavedamo, da je gibanje življenje. Letos smo spričo situacije sicer nekoliko omejeni pri tem, zato pa smo veliko večji poudarek dali na izvajanju aktivnosti na prostem, na vodi, smučanju, plavanju, vožnji po vodi s supi, čolni, v bistvu pa je naša največja pridobitev v tem, da smo še bolj izpopolnili osebno asistenco, da ozaveščamo osebe, da jim ta pripada.« Osebna asistenca sicer pripada osebam nad 18 let, je še povedala Solomunova: »Vsi se še niso odločili zanjo, trenutno pa to pravico največ koristimo starši srednjih let. Kot lahko povem iz lastnih izkušenj, je to zelo velika pridobitev, saj je pomembno, da ima invalidna oseba poleg starša še drugo osebo, ki mu lahko neobremenjeno ali znatno manj obremenjeno kot starš ponudi nekaj novega, z njim opravi sprehod, obisk prodajalne oziroma da lahko oseba s cerebralno paralizo v večji meri živi življenje po svojih željah in načelih, po drugi starši pa se razbremenimo tudi starši. Po 25 letih izkušnjah takšnega življenja, ko so mi bili v oporo le starši, mož in še nekaj bližnjih oseb, lahko povem, da sem se sprva resda počutila nekoliko čudno, da pa je sedaj ta vsakodnevna razbremenitev dejansko v olajšanje, saj si končno lahko vzamem nekaj časa tudi zase, za partnerja in sorojence, ki so zaradi tega na nek način vendarle prikrajšani.«

VDC Center Sonček

sv. dan cerebralne paralize (33)

Uporabniki VDC Sonček so okrasili prostor z zelenimi baloni.

Kot nam je v Centru Sonček povedala vodja Tanja Kavčič, je bil spričo situacije center v letošnji pomladi dva meseca zaprt: »Tudi tedaj smo ostajali z zaposlenimi uporabniki v centru v stiku preko telefona in družbenih omrežjih, da smo lažje skupaj prebrodili to obdobje in izolacijo.« Zatem so aktivnosti ob upoštevanju priporočil NIJZ stekle po utečenem načrtu izvajanja dela in ostalih aktivnosti, čez poletje pa so potekali tudi različni tabori, ki jih izvaja Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije. Trenutno je v centru zaposlenih osem oseb pod posebnimi pogoji, ki izdelujejo različne darilne programe in dva programa kooperantov.
sv. dan cerebralne paralize (35)

Vodja centra Tanja Kavčič

Hkrati, kot je povedala Kavčičeva, sodelujejo tudi z drugimi ustanovami, med drugim z Valvasorjevo knjižnico Krško, s katero so s knjižničnim projektom Živim in se veselim s knjižnico preko mesečnih bralnih uric z bibliotekarko Antonijo Amon in osvajanjem bralne značke Peter Klepec tesno povezani že od leta 2009.

Mavrično potovanje z osebami s posebnimi potrebami

sv. dan cerebralne paralize (39)

Uporabniki v družbi z bibliotekarko Antonijo Amon

Valvasorjeva knjižnica Krško sodeluje z uporabniki s posebnimi potrebami že 20 let. Ker zaradi situacije s covid-19 ne morejo s sodelujočimi izobraževalno ustanovo, društvi in varstveno delovnimi centri (Društvo gluhih in naglušnih Posavja, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, VDC Krško-Leskovec in VDC Sonček Krško) družno obeležiti okrogli jubilej s prvotno načrtovano prireditvijo, so v knjižnici izdali brošuro Mavrično potovanje, v kateri so povzeli skupna druženja s knjižničarko ob knjigah in doživete radosti ob osvojenih bralnih značkah Peter Klepec. Brošuro je uredila Antonija Amon, oblikovno podobo pa ustvarila Alenka Žugič Jakovina. Na današnji svetovni dan cerebralne paralize je Valvasorjeva knjižnica že »pustila svoj pečat«, saj je Amonova brošuro razdelila med uporabnike VDC Sonček, v dneh, ki sledijo, pa jo bodo prejeli tudi ostali sodelujoči v projektu Živim in se veselim s knjižnico.

B. M.
« Nazaj na seznam