Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje brežiških in hrvaških častnikov

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Srečanje brežiških in hrvaških častnikov

Predsedstvo Združenja slovenskih častnikov Brežice je na pobudo podpredsednika Milka Veršca organiziralo srečanje s predstavniki Združenja hrvaških častnikov Samobor ter Zveze slovenskih častnikov in Združenja častnikov Republike Hrvaške. Hkrati je bilo to tudi srečanje vojaških atašejev Slovenije in Hrvaške, akreditiranih v Republiki Sloveniji in Republiki Hrvaški.

Zbrali smo se pred Posavskim muzejem Brežice, kjer nas je prijazno sprejel direktor dr. Tomaž Teropšič in nam najprej predstavil zgodovino gradu, nato pa še muzejske zbirke. Vsega si zaradi sanacije dela gradu nismo mogli ogledati. Nato smo se odpeljali v Brezovico do posestva Graben, ki je last Janeza in Mihele Šekoranja z Bizeljskega, na ogled njihove repnice in degustacijo njihovih vrhunskih vin. Zala Šekoranja nas je povedla skozi sončna vrata v globoko podzemno klet, ki predstavlja srce vinogradništva, saj tu poteka najžlahtnejši del v dolgem procesu nastajanja vrhunskih vin, nato pa nam je predstavila nekaj vzorcev zares odličnih vin.

Na posestvu Veršec je potekal dogovor o sodelovanju. V preteklosti, ko smo bili še skupaj v isti državi, je bilo sodelovanje med združenjem častnikov iz Samoborja in Brežic zelo tvorno, po osamosvojitvi pa so se vezi, žal, prekinile. Predsednik Zveze slovenskih častnikov dr. Bojan Potočnik je poudaril, da nas s hrvaškim združenjem veže dolgoletno prijateljstvo. Pomembno je delovanje v okolju, kjer živimo, imamo sorodne programe in srečujemo se s podobnimi težavami in problemi, zato je treba razvijati dobrososedsko sodelovanje, deliti izkušnje in si med seboj pomagati.

Rozario Rozga, predsednik hrvaške častniške zveze, ki je hkrati tudi predsednik samoborskega združenja, je predstavil delovanje njihovih organizacij. Izpostavil je, da bi obe državi, tako Hrvaška kot Slovenija, lahko oziroma morali izkoristiti ogromno znanje in usposobljenost, ki ga imajo člani naših organizacij. Izrazil je zadovoljstvo, da je prišlo do srečanja in povabil naše člane k udeležbi na vseh aktivnostih, ki jih v letošnjem letu ne bo malo, saj praznujejo 20. obletnico napada na Hrvaško in 20. obletnico domovinske vojne in častniške organizacije. Veseli se sodelovanja, kako uspešno pa bo, je odvisno od nas samih, je poudaril.

Oba vojaška atašeja, mag. Stanislav Krulić, obrambni ataše Republike Hrvaške v Sloveniji, in brigadir Alojz Završnik, obrambni ataše Republike Slovenije na Hrvaškem, sta podprla pobudo o medsebojnem sodelovanju in ponudila svojo vsestransko pomoč. Dogovorili smo se, da vodstva brežiške in samoborske organizacije do konca marca letos opredelita vsebino sodelovanja in pripravita osnutek pisnega dogovora o prijateljskem sodelovanju.

Jožica Stajić, predsednica ZSČ Brežice

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

14.04.2023 | Redakcija

Uredimo okolico našega doma

15.12.2021 | Redakcija

Ko te na vhodu pozdravi sonce

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki