Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje borcev in aktivistov Kozjanskega

Objavljeno: Sreda, 12.07.2017    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_2914

Govor župana občine Krško mag. Mirana Stanka

Združenje borcev za vrednote NOB Krško in Krajevna organizacija ZB Senovo sta 1. julija v Ložicah na Bohorju organizirala srečanje borcev in aktivistov Kozjanskega z naslovom »Bohor je vstal - Bohor živi«.


Pred več kot 50 leti so kozjanske občine (Brežice, Krško, Sevnica, Laško, Šentjur in Šmarje pri Jelšah) podelile domicil borcem in aktivistom OF Kozjanskega in od takrat naprej vsako leto ena izmed občin organizira njihovo srečanje.

IMG_2927

Spomenik na Ložicah s častno stražo Slovenske vojske

Po pozdravu organizatorja, predsednika ZB za vrednote NOB Krško Lojzeta Štiha, je zbrane kot slavnostni govornik nagovoril župan občine Krško mag. Miran Stanko. Spomnil je, da je bil Bohor  med NOB zavetišče partizanskih enot (Brežiška četa, 1. štarejski bataljon, Kozjanska četa, XIV. divizija, Kozjanski odred) in kot takšen simbol boja za svobodo, o katerem še danes pričajo številni spomeniki v teh gozdovih. »Za boj proti sovražniku ni bila dovolj le oprema. Boj je zahteval prekaljene in pogumne ljudi, kakršni so na Bohorju vedno bili in so še danes. Ki znajo tesno sodelovati,« je dejal župan. »Posebnost slovenskega odpora med drugo svetovno vojno je bila ta, da to ni bil le boj z orožjem, ampak tudi mreža skritih bolnišnic, delavnic, tiskarn in kurirskih postojank. In posebno vlogo pri tem je imel gotovo Bohor.« Izpostavil je spoštovanje in hvaležnost do vseh, ki so nam priborili svobodo in zaključil: »Naj Bohor šumi in žari. A naj šumijo svobodni zeleni gozdovi in žari svobodno sonce.«

Štih in predsednik senovske borčevske organizacije Aljoša Šterban sta bronasto plaketo ZZB za vrednote NOB podelila Jožetu Škobernetu in družini Grilc, »štafeto« organizacije naslednjega srečanja pa so predali Šmarjam pri Jelšah. V kulturnem programu so nastopili Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo, Rajhenburški oktet, učenci OŠ XIV. divizije Senovo in recitatorji DKD Svoboda Senovo.

P. P./vir: ZB za vrednote NOB Krško
 
« Nazaj na seznam
»