Časopis za pokrajino Posavje
9.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Stojan Škoda in Sara Gril zmagovalca fotografskega natečaja Kozjanskega parka

Objavljeno: Torek, 12.04.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Priznanje C_RASTLINSKI SVET_Stojan Škoda_Poslednjič zažarim pred košnjo (najboljši odrasli avto

Kategorija C - RASTLINSKI SVET, Stojan Škoda - Poslednjič zažarim pred košnjo (najboljši odrasli avtor)

Lani so v Kozjanskem parku razpisali fotografski natečaj, ki so ga poimenovali »Biodiverziteta – umetnost življenja 2021«, saj ga izvajajo v okviru projekta LIFE Naturaviva (LIFE 16 GIE/SI/000711), s katerim želijo širši javnosti sporočiti, da je biotska pestrost ena najbolj dragocenih in najbolj žlahtnih značilnosti našega planeta.

In lepote našega območja ter bogato biotsko pestrost lahko zelo dobro predstavijo in približajo obiskovalcem prav preko fotografij, s katerimi želijo tudi spodbuditi pozitiven odnos do narave.

Na fotografskem natečaju »BIODIVERZITETA – UMETNOST ŽIVLJENJA 2021« je sodelovalo 24 odraslih avtorjev in 43 avtorjev, starih do 15 let, skupaj so prispevali 494 fotografij (171 odrasli, 323 otroci). Sodelovali so lahko vsi, ki so se prijavili in poslali največ 10 avtorskih fotografij, ki so nastale v času od 1.1.2021 do 31.12.2021 znotraj mej Kozjanskega parka ali biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje.
Priznanje B-ŽIVALSKI SVET_Sara Lapornik_Enooka

Kategorija B - ŽIVALSKI SVET, Sara Lapornik - Enooka


 
Natečaj je imel 2 starostni kategoriji: avtorji do 15 let in odrasli avtorji ter 5 različnih tematskih sklopov:
A - krajina, B - živalski svet,  C - rastlinski svet, D - neživi svet, E - ljudje in kultura.
 
Komisija v sestavi Amadeja Knez, mag. Teo Hrvoje Oršanič in Barbara Ploštajner je 29. marca 2022 pregledala vse prispele fotografije. Pri odraslih avtorjih je komisija podelila 5 priznanj za najboljšo fotografijo v vseh kategorijah in nagrado za najboljšega odraslega avtorja v razpisanem letu:
  • kategorija A – krajina: Buče – Jernej Mlinarič
  • kategorija B – živalski svet: Veverica – Jože Sečen
  • kategorija C - rastlinski svet: Poslednjič zažarim pred košnjo – Stojan Škoda
  • kategorija D - neživi svet: Iz draguljarne v naravi – Lea Babič
  • kategorija E - ljudje in kultura: Grabljica – Vinko Šeško 
Stojan Škoda je razglašen za najboljšega odraslega avtorja.

Pri avtorjih, starih do 15 let, je komisija podelila 8 priznanj za najboljšo fotografijo v vseh kategorijah  (2 priznanji v sklopu B – živalski svet in 3 priznanja v sklopu E – ljudje in kultura)  in nagrado za najboljšega avtorja do 15 let v razpisanem letu:
  • kategorija A – krajina: Megleni sprehod – David Zalokar
  • kategorija B – živalski svet: Enooka – Sara Lapornik, Čebela ob vodi – Jure Kozmus
  • kategorija C - rastlinski svet: Bodeča lepota – Sara Lapornik
  • kategorija D - neživi svet: Bazen za liste – Taja Arlič
  • kategorija E - ljudje in kultura: Prvič na kožuhanju – Jure Arzenšek, Izgubljen – Klara Šergon, Misel v naravi – Manca Kupec Arzenšek 
Sara Gril je razglašena za najboljšo avtorico staro do 15 let.

Pri izboru za najboljšega avtorja komisija gleda celoten nabor poslanih fotografij, ki je bil pri zmagovalni avtorici res raznolik in kvaliteten. Vsem avtorjem se zahvaljujemo za sodelovanje, nagrajencem pa čestitamo!  

Podelitev priznanj in nagrad ter odprtje razstave bo v sklopu praznovanja letošnjega dneva Zemlje, 21. aprila 2022, ob 18. uri na gradu Podsreda. Na razstavi bo imel vsak sodelujoči avtor predstavljeno vsaj 1 fotografijo.
 
Ob tem bo tudi zaključek literarnega natečaja, ki so ga razpisali za osnovnošolce šol iz zavarovanega območja. Tematika natečaja je letos posvečena opraševalcem in na dogodku bo predstavljen zbornik vseh sodelujočih literarnih del.
 
Vir: Kozjanski park

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»