Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Težko zidarsko delo ga je utrdilo, redna jutranja telovadba ga mehča

Objavljeno: Torek, 21.03.2017    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMAG2625

Husein Šalja je kot najstarejši član brežiške skupine Šole zdravja svoj 87. rojstni dan proslavil v krogu jutranjih telovadk in telovadcev. (Foto: Ernest Sečen)

Skrb za zdravje in zdravo življenje skozi vsa življenjska obdobja je eno od glavnih vodil društva Šola zdravja s sedežem v Domžalah, ki je svoje mreže razpredlo že po vsej Sloveniji, v kateri je konec lanskega leta delovalo že 116 skupin. 

V Posavju za zdaj deluje le lanskega junija ustanovljena brežiška skupina, katere članice in člani  vsako jutro na platoju pred športno dvorano v Brežicah opravijo jutranjo telovadbo po metodi Nikolaja Grišina, imenovano 1000 gibov.  Zadnja jutra, ko so temperature že bolj prijazne, pred dvorano miga že več kot 40, zaradi svojih živo oranžnih majic od daleč opaznih vadečih. 

Poleg telovadbe ne zanemarjajo niti ostalih oblik druženja, kot so jutranja kavica, pohodi, izleti in ekskurzije, proslaviti pa znajo tudi praznike in jubileje. Za dan žena so vse ženske od moških kolegov prejele cvetje, te pa so se jim za dan 40 mučenikov oddolžile na podoben način – s kaktusi.  
 
Pred nekaj dnevi je bilo znova svečano in veselo, saj je svoj že 87. rojstni dan praznoval najstarejši član skupine Husein Šalja. Šalja je sicer rojen v Gnjilanah na Kosovu, vendar je v Slovenijo kot delavec v gradbeništvu prišel že leta 1963 ter se tu povsem udomačil. V brežiški skupini telovadi že od prvega dne ustanovitve, to je od 1. junija lani. »Telovadba dobro dene mojim sklepom. Ti so bolj gibljivi, zaradi česar je tudi moje splošno počutje zelo dobro,« pravi Šalja, ki udeležbo pri jutranji vadbi priporoča vsem, ki si zanjo zjutraj lahko vzamejo dobre pol ure časa.

In še ena zanimivost. Starostna razlika med najstarejšim članom brežiške skupine in najmlajšo članico znaša 54 let.

Ernest Sečen
« Nazaj na seznam
»