Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tradicija jurjevanja v Kapelah gre dalje

Objavljeno: Nedelja, 12.05.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Tradicija jurjevanja v Kapelah gre dalje

Članici Sekcije za ohranitev dediščine v opravah iz preteklosti med peko cvrtja ...

Po zaslugi Sekcije za ohranitev dediščine iz Kulturnega društva Kapele, ki skuša ohranjati različne običaje iz preteklosti, so tudi letos, petič zapovrstjo, pripravili jurjevanje. Minulo soboto so tako pri lovskem domu Kapele na Ravnah članice sekcije, oblečene v takratne oprave, pekle cvrtje na odprtem ognju, obiskovalci so se igrali "rest", sedeli na etnološkem omizju z zapičenimi koli in deskami čez, licitirali svinjsko glavo itd.

Tradicija jurjevanja v Kapelah gre dalje

... ki ga je bilo za vse več kot dovolj.

Kot nam je povedala predsednica sekcije Mihaela Blaževič, so se ob ustanovitvi Sekcije za ohranitev dediščine pred petimi leti odločili, da bodo obudili eno od etnoloških prireditev, ki so včasih živele v Kapelah, odločili so se za jurjevanje. Zadnji dve leti so ga organizirali ravno na delovno soboto učencev Podružnične šole Kapele, ki vsakič sodelujejo v programu in uživajo v idiličnem okolju lovskega doma. Tudi tokrat so se predstavili s folklornimi in pevskimi nastopi ter igranjem na instrumente. Poleg njih so nastopili še Kapelski pubje, Vokalna skupina Iris, Pihalnemu orkestru Kapele pa so se kot presenečenje pridružile dobovske mažoretke. Za dobro voljo je ves dan skrbel Trio Suha pipa.

Tradicija jurjevanja v Kapelah gre dalje

Vrsta pred t. i. sladkim kotičkom je bila dolga.

Vzporedno so se odvijale tudi druge dejavnosti, od "resta", igre, v kateri se vsak, ki se je nekomu "zameril", znajde za "zelenimi zapahi", in dokler ga nihče ne odkupi (gre za simbolične vsote), mora ždeti v "restu", licitiranja svinjske glave, razdeljevanja šopkov šmarnic do peke cvrtja - dan prej so otroci po vaseh KS Kapele kljub deževnemu vremenu nabrali okoli tisoč jajc. "Najbolj ponosni in veseli smo, da na jurjevanju sodeluje več sekcij oz. društev iz Kapel," je dodala Blaževičeva in omenila, da so si v sekciji letos zadali kar ambiciozen načrt posneti že četrti igrani etnološki film. "Tokrat bomo snemali, kako se je včasih kosilo in želo," je pojasnila. Po njenih izkušnjah sodeč, film pred jesenjo naslednje leto zagotovo ne bo predvajan, saj priprave, snemanje in montaža zahtevajo veliko časa, so pa trenutno v fazi piljenja besedila.

R. R., foto: R. R. in D. Lipej
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte