Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Trgatev Kerinovih v najstarejšem vinogradu modre frankinje

Objavljeno: Ponedeljek, 04.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Vinarstvo Kerin 40let-15

Trgači so potrgali frankinjo v najstarejšem vinogradu

Pri Kerinovih v Hiši frankinje v Straži pri Krškem je bilo v soboto, 2. 10., veselo, saj so letošnjo trgatev zaključili z obiranjem modre frankinje vrhunske kakovosti v 40 let starem vinogradu. Ob tej priložnosti se jim je na trgatvi pridružila 24. vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin, evropski poslanec Franc Bogovič s kolegi iz evropskega parlamenta in ansambel Posavski veseljaki, s katerimi so Kerinovi pred leti sodelovali pri glasbenem projektu Pijte modro frankinjo. 

Vinarstvo Kerin 40let-14

Lojze Kerin ml. s Francem Bogovičem in njegovimi kolegi iz evropskega parlamenta

Po trgatvi so Kerinovi pripravili kratek kulturni program, ki so ga s pesmijo popestrili Posavski veseljaki, z recitalom Pavčkove in Gregorčičeve pesmi pa Simon Kerin. Program je povezovala Sergeja Bogovič. Na koncu so si trgači prislužili pravo vinogradniško malico, pokušino prvih moštov letošnjega letnika ter šampiona leta 2012, modro frankinjo letnik 2011 iz arhive. Kerinovi sicer obdelujejo 30.000 trt na šestih hektarjih vinogradniških površin. Glavna sorta je frankinja, iz katere pridelujejo osem različnih vin, med njimi tudi posebnost - belo frankinjo, poleg frankinje pa v vinogradih rastejo še kraljevina, žametovka, laški rizling, sivi pinot, kerner in chardonay. 

Vinarstvo Kerin 40let-25
Za vso nesebično pomoč so se Kerinovi iz srca zahvalili vsem prijateljem, ki skozi celo leto, še posebej pa v trgatvi, z veseljem pomagajo in brez katerih sami tako velikega dela ne bi mogli opraviti.

Vir: Hiša frankinje Kerin, foto: Luka Rudman
« Nazaj na seznam