Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tridnevni izlet uspešnih učencev v Piranu

Objavljeno: Petek, 21.06.2024    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_20240618_204845_1
Zveza prijateljev mladine Krško je s pomočjo sofinancerjev Mestne občine Krško in Rotary kluba Čatež organizirala tridnevni nagradni izlet v Piran za uspešne učence.

V ponedeljek, 18. junija, smo po dveh letih zopet organizirali izlet za uspešne učence iz občin Brežice in Sevnica ter mestne občine Krško. V družbi Tanje in Darje je na slovensko obalo odpotovalo 24 otrok, ki so komaj čakali, da zaplavajo v morju.

Vsak dan smo organizirali tudi strokovno vodenje. Najprej smo v program umestili voden ogled Luke Koper, edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče, za katero pravijo domačini, da je kar mesto v mestu. Pristanišče je nastalo leta 1957, ko je postalo železniško povezano z zaledjem. Danes je pristanišče neposredno povezano z evropskim železniškim in avtocestnim sistemom in ima status mejne vstopne točke Evropske unije, ki ima danes preko 1900 zaposlenih. Z avtobusom smo se zapeljali po vseh cestah luke, videli nakladanje in razkladanje ladij, skladišča zelenjeve in sadja, lesa in drugih izdelkov, najbolj pa so nas sigurno navdušili novi avtomobili. Za slednje smo izvedeli, da so jih v lanskem letu pripeljali skozi luko več kot 800.000.
IMG_20240618_203819

Zvečer pa nas je obiskal predsednik ZPM Krško Uroš Brezovšek, ki nas je popeljal po ozkih uličicah tega prelepega obmorskega mesta in nam predstavil njegovo bogato zgodovino.

Drugi dan smo si ogledali Muzej solinarstva, Krajinski park Sečoveljske soline, ki se nahaja ob kanalu Giassi. Po krajši vožnji z mini vlakcom smo si ogledali razstavljeno muzejsko zbirko ter solinarsko enonadstropno hišo, ki je rabila za bivanje solinarjeve družine in za shranjevanje soli, v kateri je včasih bivalo tudi 10 ali več ljudi.
IMG_20240619_103801

Zvečer smo se zapeljali z barko od Pirana do Portoroža. Na barki smo prepevali in se fotografirali, še posebej na poti nazaj v Piran, ko smo se fotografirali ob sončnem zahodu, v Portorožu pa smo obiskali vse stojnice in uživali v sproščenem duhu. Ob prihodu nazaj v Piran so nas spoznali vsi turisti in domačini, saj smo se ustavili na Tartinijevem trgu in plesali na glasbo brez zadržkov. Tudi Darja in Tanja sta zbrali pogum in sta z otroki zaplesali račke.
IMG_20240619_113033

Zadnji dan smo si ogledali še Mediadom Piran, kjer smo skozi multimedijo stopili tisoče let nazaj. Videli smo gradnjo kamnitih hiš, visokih zidov in vzpon katoliške cerkve, ki še danes med sedanjimi in nekdanjimi Pirančani prebudi ljubezen do domačega mesta. Le nekaj metrov stran, pa smo zaključili še z obiskom Minoritskega samostana sv. Frančiška, kjer so vsako jutro zvonili zvonovi in nas prebudili v še en prekrasen dan.

Projekt Zveza prijateljev mladine Krško izvaja že nekaj let v okviru programa Dnevni center. S projektom želimo nagraditi uspešne učence iz Posavja ter jih z izletom ponuditi sproščen uvod v vroče poletje.

Letos sta projekt sofinancirala Mestna občina Krško in Rotary klub Krško.

Vir: Zveza prijateljev mladine Krško
« Nazaj na seznam
»