Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Županovi vini za leto 2016 sta cviček PTP Stanislava Barkoviča in beli bizeljčan PTP Tomaža Jazbeca

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Županovi vini za leto 2016 sta cviček PTP Stanislava Barkoviča in beli bizeljčan PTP Tomaža Jazbeca

V Mestni hiši v Brežicah je že četrtič zapored potekala razglasitev županovega vina in tretjič, odkar se za županovo vino izbira dvojček vin priznanega tradicionalnega poimenovanja (PTP) cviček in beli bizeljčan. Zmagovalec je bil izbran iz vzorca najbolje ocenjenih vin v okviru šestih vinogradniških društev, ki delujejo v brežiški občini. Najboljši cviček PTP je pridelal Stanislav Barkovič iz DV Dolina-Jesenice, najboljši beli bizeljčan PTP pa Tomaž Jazbec iz DV Bizeljsko.

Dva vinorodna okoliša, šest vinogradniških društev, 57 vzorcev vin, dva zmagovalca

Pri izboru županovega vina je sodelovalo vseh šest vinogradniških društev, ki so najprej opravila ocenjevanje vin znotraj društva in v nadaljnji izbor predlagala deset najboljših vzorcev. V vsakem vinorodnem okolišu delujejo tri društva, in sicer v okolišu Bizeljsko-Sremič VD Sromlje, DV Bizeljsko in VD Pišece, v vinorodnem okolišu Dolenjska pa VTD Gadova peč, VTKD Cerklje ob Krki in DV Dolina-Jesenice.

Komisija v sestavi Milena Rožman, Roman Baškovč, Branko Bosina, Jože Prah in Adi Brodi je imela zahtevno nalogo izbrati najboljšega med najboljšimi. Po besedah predsednice komisije Milene Rožman, vodje izpostave kmetijske svetovalne službe Brežice, so letošnji ocenjeni vzorci vin dosegli odlične ocene, ene najvišjih v zadnjih letih, kar pomeni, da je bilo delo vinarjev natančno in dosledno, saj je uspelo vinogradnikom pridelati kakovostna vina.

Izbor županovega vina je potekal v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. Strokovna komisija je ocenila 27 najbolje ocenjenih vzorcev cvička PTP iz vinogradniških društev VTD Gadova peč, VTKD Cerklje ob Krki in DV Dolina-Jesenice ter 30 najbolje ocenjenih vzorcev belega bizeljčana PTP iz vinogradniških društev VD Sromlje, DV Bizeljsko in VD Pišece. Najbolje ocenjeni cviček PTP je pridelal Stanislav Barkovič, prejel je oceno 16,33, najbolje ocenjeni beli bizeljčan PTP pa je pridelal Tomaž Jazbec, zanj je prejel oceno 17,30 točke.

Prehodna skulptura v roke zmagovalcev 24. junija

Dvojček zmagovalnih vin bo Občina Brežice uporabljala kot protokolarno darilo z namenom promocije lokalnih kakovostnih vin. Na festivalu Brežice, moje mesto 2016 - Dan kruha, vina in salam (24. junija) bosta zmagovalna vinogradnika prejela prehodno skulpturo, ki bo v njuni lasti vse do naslednjega leta, ko jo bosta v roke dobila nova zmagovalca izbora.

Vir: ZPTM Brežice

« Nazaj na seznam
»