Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ustanovljen Jamarski klub Brežice

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Ustanovljen Jamarski klub Brežice

V začetku leta je bil s strani lokalnih jamarskih entuziastov ustanovljen Jamarski klub Brežice, predsednik kluba je Aleš Orešar. Sicer še maloštevilno članstvo zaenkrat vodijo dolgoletne jamarske izkušnje, mladostna zagnanost in želja po odkrivanju jam na pri nas še slabo raziskanih kraških območjih. Območje delovanja kluba zavzema predvsem vzhodni del Gorjancev in Posavskega hribovja, vendar želimo svoje delovanje razširiti na širši slovenski prostor, kot tudi raziskovanje Dinarskega krasa.

Pri tem si obetamo povezave z drugimi jamarskimi klubi v bližnji okolici, kot tudi drugod. Ob tem si želimo tesne povezave tudi z lokalno skupnostjo, pomemben del naših prizadevanj pa bo tudi predstavitev lepot Posavskega podzemnega sveta in opozarjanje na problematiko onesnaževanja vodnih virov in prisotnosti črnih odlagališč. Ker nam je narava še kako blizu, bomo tudi z organizacijo čistilnih akcij odstranjevali madeže v naravi in upam, da tudi z vašo pomočjo poskrbeli za čisto in zdravo okolje naših otrok in vnukov.

V okviru priprav na novo jamarsko sezono smo tako izvedli tabor pri breznu Pečenjevka v Beli krajini, kjer smo nabirali močno potrebno kondicijo. V predprazničnem vikendu smo se z Andrejem Olovcem in Mojco Požgaj odzvali na povabilo novomeških jamarjev in z Andrejem sva preplezala novoodkrito najgloblje dolenjsko brezno Čaganka (-244 m) na Poljanski gori.

Verjetno največji zalogaj v zadnjem času, pa je predstavljal prvomajski tabor na Velebitu, kamor nas je povabil hrvaški Speleološki odsjek Velebit. Pet članov odprave je tako spoznalo ogromne dimenzije 437 metrov globoke in več kot 7 kilometrov dolge jame Munižaba, ki se nahaja na velebitskem območju Crnopac nad Gračacom.

Še poseben fizični in psihološki tretma je predstavljalo 200 metrsko vhodno brezno, ki je premikalo meje naše domišljije. Tako prihajamo na domačo grudo polni novih izkušenj in doživetij, ki nam bodo koristile pri raziskovanju. Med drugim nameravamo letos zaključiti projekt Lisičine, ki je nedvomno eno izmed največjih jamarskih presenečenj zadnjega časa, tako po dolžini, zahtevnosti in zanimivih najdbah.

Zagotovo vam bomo ob končanem projektu v sodelovanju z JK Samobor predstavili naše dosežke. Ob pomoči sponzorjev pri nabavi opreme in iskanju primernih prostorov, si želimo da bi bili prvi koraki kluba čim bolj uspešni, trdni, pa tudi v veselje vam in nam pri odkrivanju še neznanih kotičkov našega podzemnega Posavja.Ob naših prvih klubskih korakih pa se zahvaljujemo Speleološkom odsjeku Planinskog društva Sveučilišta Velebit, Speleološkom klubu Samobor in Klubu jamarjev Kostanjevica na Krki.

Jamarski srečno, Jure Tičar.

« Nazaj na seznam