Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah se bo odvil cikel petih predavanj »Ti je mar? Meni je!«

Objavljeno: Četrtek, 08.11.2018    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Saša Einsiedler

Saša Einsiedler

Tudi v zaključku letošnjega in začetku prihodnjega leta bodo v ZPTM Brežice, v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, gostili predavatelje in strokovnjake, ki delujejo na področju ozaveščanja o perečih aktualnih problematikah, ki pestijo bodisi mlade bodisi njihove starše, vzgojitelje in učitelje.

Andrej Pešec

Andrej Pešec

Pripravili so pet odličnih predavanj, na katerih bodo spregovorili izbrani strokovnjaki, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami pomagali pri reševanju zagat, s katerimi se pogosto srečujemo pri vzgoji otrok. Vsa predavanja, ki bodo potekala v sejni sobi MC Brežice, so brezplačna!

Peter Topić

Peter Topić

Predavali bodo naslednji strokovnjaki:
  • Saša Einsiedler: Dobra samopodoba je ključ do uspeha; sreda, 14. 11., ob 18.00;
  • Andrej Pešec: Kako v otroku razviti ljubezen do učenja in dela; četrtek, 29. 11., ob 18.00;
  • Peter Topić: Izzivi v digitalni dobi; sreda, 9. 1. 2019, ob 18.00;
  • Zdenka Zalokar Divjak: Odgovoren otrok pozna meje; torek, 12. 2. 2019, ob 18.00;
  • Christian Gostečnik: So res vsega krivi starši?; v začetku 2019.
Predstavitev nekaterih predavateljev in predavanj:
Zdenka Zalokar Divjak

Zdenka Zalokar Divjak


Dobra samopodoba je ključ do uspeha!
Velikokrat se čudimo, zakaj želimo vsem samo dobro, a vrača se nam slabo ... Tudi za svoje otroke želimo, da bi bili samozavestni, da bi znali postavljati meje, da bi si upali izražati svoje mnenje, pa vendar včasih opazimo, da niso takšni ... Kje je vzrok in predvsem - kaj lahko naredimo zase, za svoje občutenje lastne vrednosti in kako lahko pomagamo svojim otrokom. Predavanje bo dinamično, polno primerov iz naših življenj, naučili pa se boste tudi nekaj odličnih tehnik za sproščanje.

Saša Einsiedler je mediatorka, Dreambuilder coach, trenerka uspešnosti po Jacku Canfieldu in mama petih otrok. Čeprav se je mnogi morda spominjate s televizije, je danes priznana trenerka komunikacijskih veščin, predvsem pa pomagam ljudem, da odkrijejo in razvijejo lastne zmožnosti ter zaživijo svoj uspeh. Uspeh je dosegljiv vsem, pravi Saša in to dokazuje tudi s svojim življenjem.
Christian Gostečnik.

Christian Gostečnik


Kako v otroku razviti ljubezen do učenja in dela
Vsi iščemo srečo, razlikujemo se le v metodah, s katerimi to počnemo. Eni jo iščejo preko interneta, drugi s pomočjo drog in alkohola, tretji uživaštva in lenobe. Kako v mladih razviti višji okus in jim pomagati postati samostojni, motivirani in odgovorni posamezniki? Predavanje je polno lastnih primerov, praktičnih rešitev in zgodb iz resničnega življenja. Temelji na zanimivi sintezi sodobnih znanj, motivacijski filozofiji ter znanju za življenje.

Andrej Pešec je predavatelj, svetovalec in trener ter strokovni sodelavec v prek 100 zavodih po Sloveniji in na tujem.

Izzivi v digitalni dobi
Na vprašanje, kaj je zasvojenost, ni preprostega odgovora. Kadar pri človeku opazimo kompulzivno in škodljivo vedenje, pogosto menimo, da je težava v uživanju določenih snovi oz. v vedenjskih vzorcih. Toda vedenjski vzorci so zgolj pojavne oblike bolezni, ki se razteza prek različnih predelov možganov. Posledica bolezni so motnje v mišljenju, čustvovanju in zaznavanju, kar lahko sili ljudi, da izberejo vedenjske vzorce, ki jih okolica ne razume in težko sprejme. Poleg zasvojenosti z drogami in alkoholom pa se v digitalni dobi soočamo z novimi oblikami omamljanja in s tem novimi pojavnimi oblikami zasvojenosti.

Peter Topić je predavatelj na Fakulteti za uporabne študije in strokovnjak za pomoč ljudem, ki se soočajo s težavami, povezanimi z digitalnimi mediji.

Odgovoren otrok pozna meje
V zadnjem desetletju se je izrazito povečala okupiranost ter tudi zasvojenost otrok in mladostnikov od računalnikov in telefonov. Zakaj se otroci tako radi zatekajo v ta svet socialnih omrežij in kje so starševske možnosti, da to preprečimo? Apatija in dolgčas pri otrocih sta prva pokazatelja, da se otroci ne ukvarjajo s pravimi vsebinami in ne gradijo svoje osebnosti z zdravo samopodobo, ampak iščejo svojo identiteto preko virtualne resničnosti. Apatija ima svoj izvor v premajhnih ali napačnih zahtevah, ker se starši zelo prizadevajo, da bi otroke obvarovali vseh neugodnosti ter jim preko dela in učenja pozabljajo privzgojiti delovne in učne navade. Dolgčas pa se je razvil iz prevelike skrbi in nudenja številnih izbir. Že v predšolskem obdobju npr. igra ni več glavna dejavnost otroka, ampak otroka in starša, kot da otrok nima svoje domišljije in sposobnosti za ustvarjanje, kasneje v šolskem obdobju pa starši še enkrat delajo šolo skupaj z otrokom. Gre za nezaupanje v otrokove danosti in nezavedanja, da samo če je otroku jasno, kaj je njegova odgovornost, bo tudi uporabljal in razvijal svoje danosti. Otroci nas predvsem gledajo, kaj počnemo, kako se odzivamo na življenjske izzive in ne, kaj govorimo. Zato je treba graditi starševsko avtoriteto in biti otrokom vzgled.

Dr. Zdenka Zalokar Divjak je psihologinja in specialistka logoterapije ter redna profesorica s področja psihologije.

Za vse dodatne informacije se obrnite na koordinatorko projekta VGC Posavje mag. Mihaelo Kežman, ki je dosegljiva na vgcbrezice@zptm.si ali 064 145 587.

Vir: Večgeneracijski center Posavje
« Nazaj na seznam