Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Dečnem selu proslava ob dnevu gasilcev in 80-letnici PGD

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
V Dečnem selu proslava ob dnevu gasilcev in 80-letnici PGD

Tradicionalni dan gasilcev, ki so člani vseh 32 društev, ki jih združuje Gasilska zveza Brežice, je letos potekal v Dečnem selu. Hkrati pa je tukajšnje Prostovoljno gasilsko društvo obeležilo tudi 80 let svojega delovanja.

Po uvodnem postroju vseh 32 PGD v brežiški občini in ob spremljavi Gasilskega pihalnega orkestra Loče se je sobotno dogajanje preselilo pod šotor na parkirišču Lazanski v Dečnem selu. Najprej je zbrane nagovoril predsednik PGD Dečno selo Ivan Lipej, ki je dejal: »Letos mineva 80 let od ustanovitve našega društva, takrat prostovoljne gasilske čete, ki jo je ustanovila skupina mladih fantov in mož takratne občine Artiče. Ob praznovanju društvenega jubileja zadovoljni ugotavljamo, da je bila prehojena pot uspešna. Leta 1989 smo zgradili gasilski dom, danes naše društvo razpolaga s sodobno, čeprav že močno iztrošeno gasilsko tehniko, o kateri prve generacije naših gasilcev niso mogle niti sanjati. Vse to je bilo doseženo postopoma, z veliko odrekanja in požrtvovalnega dela vseh gasilcev in krajanov našega požarnega okoliša.«

Za njim je na oder stopil predsednik GZ Brežice Mihael Boranič. Povedal je, da je dan gasilcev tradicionalna vsakoletna prireditev gasilske zveze, njenih društev, njihovih članic in članov, je praznik organizacije, ki sodi med najbolj množične in najbolje organizirane na slovenskih tleh ter se ponaša s pomembno zgodovino in lepo tradicijo. Kot je še omenil, je bil ta dan posvečen tudi 59. obletnici delovanja GZ Brežice, ki poleg PGD združuje tudi godbo na pihala. »Vsak dan je pripravljeno in usposobljeno poskrbeti za obrambo ljudi in premoženja pred nesrečami več kot 600 operativnih članov. Veseli smo, da se naše vrste nenehno obnavljajo in pomlajujejo,« je še dejal Boranič, ki je tudi razložil, zakaj na letošnjem dnevu gasilcev ni bilo predstavnika Gasilske zveze Slovenije. Ta dan je namreč bilo kar 21 različnih gasilskih prireditev po Sloveniji in zato niso uspeli zagotoviti svojega predstavnika na proslavi v Dečnem selu.

Zbrane je nagovoril tudi župan občine Brežice Ivan Molan in pohvalil vse gasilce, ki so letos odšli pomagat prizadetim zaradi žleda ter v poplavah na Balkanu. Ob tej priložnosti je PGD Dečno selo, ki šteje 95 članov (30 v operativi, 30 veteranov, 15 gasilk ter po deset mladincev in pionirjev) podelil tudi plaketo Občine Brežice za 80 let uspešnega delovanja na področju prostovoljnega gasilstva, za povezovanje krajanov ter za pomemben prispevek k požarni varnosti v občini Brežice.

Predsednik GZ Brežice Boranič in poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec sta ob tej priložnosti društvu ob njegovem jubileju podelila tudi srebrno plaketo GZ Brežice. Boranič pa je kot član upravnega odbora GZS županu Molanu podelil napredovanje v čin »gasilski častnik I. stopnje« in PGD Dečno selo odlikovanje GZS I. stopnje.

Nekaj pozdravnih besed je v sklopu uradnega dela, ki ga je povezoval Ivan Urek, spregovoril tudi poslanec v DZ mag. Andrej Vizjak, čestitkam ob jubileju društva in dnevu gasilcev pa se je pridružil tudi poveljnik GZ Krško Borut Arh. Za spremljevalni program so poleg orkestra iz Loč poskrbeli še člani folklorne skupine KUD Otona Župančiča Artiče, po uradnem delu pa se je gasilska proslava nadaljevala s prijetnim druženjem ob jedači in pijači ter glasbi ansambla Toneta Rusa in humorističnimi vložki Mame Manke.

R. R.

« Nazaj na seznam