Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Društvu vinogradnikov Dolina - Jesenice postavili klopotca

Objavljeno: Ponedeljek, 03.08.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
dv_dolina_jesenice_postavitev_klopotcev (4)
Čeprav je srečanje, druženje, delovanje v društvih v letošnjem letu iz že znanih razlogov močno okrnjeno, se v Društvu vinogradnikov Dolina - Jesenice še kar trudimo, da naše delovanje ostaja na kar se da pozitivnem nivoju, in se v okviru danih priporočil za varovanje zdravja trudimo izpeljati vsaj nekatere dogodke, ki smo jih načrtovali za letošnje leto.

Tako smo pred nekaj dnevi postavili dva društvena klopotca (oba delo našega člana Boštjana Vogrina), ki bosta začela oznanjati, da prihaja, predvsem za nas vinogradnike, najlepši čas v letu. Jesen bo kaj kmalu tu ter z njo tudi nagrada za trud in delo v vinogradih. Jagode se bodo obarvale, zato je grozdje treba zavarovati pred požrešnimi ptiči. In star slovenski običaj narekuje, da v vinogradih zapojejo klopotci.

dv_dolina_jesenice_postavitev_klopotcev (12)
Najprej smo se zbrali, zdaj že tradicionalno, ob naših trtah v krožnem križišču na Dvorcah. Letos smo klopotcu dodali še logotip (Dolina - Jesenice), ki sta ga izdelala naša člana Slavko Bizjak in Alojz Vogrin. Po krajšem druženju ob kozarčku cvička in melodijah naših mladih harmonikarjev Mateja Franka ter Blaža in Marka Vogrin smo se preselili na drugo lokacijo tega dne, v Slivovko na Ponikve pri Veliki Dolini, kjer nas je v svojem vinogradu, z ženo in prijatelji, pričakal kralj društvenega ocenjevanja vin 2020 Branko Vogrin.

Dogodek smo lepo zaokrožili s postavitvijo društvenega klopotca, na katerem je vgraviran grb društva. Ob tej priliki je navzoče pozdravil predsednik društva Martin Kvartuh in se zahvalil članom, ki so prispevali vzorce svojih vin na različnih ocenjevanjih. 
Čestital je dobitnikom medalj in priznanj tako na 48. Tednu cvička v Trebnjem, kjer je Stanislav Barkovič prejel kar štiri zlate medalje, ter dobitnikom visokih priznanj na 46. odprtem državnem ocenjevanju vin v okviru 58. Kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni, kjer so bili prisotni tudi naši vinarji. Od sedmih vzorcev cvička PTP so dosegli eno zlato medaljo (Stanislav Barkovič) in šest srebrnih medalj (eno Stanislav Barkovič, eno Milan Valek, dve Ljubomir Semenič, dve družina Bizjak). Srebrno medaljo za dolenjsko belo je prejela družina Bizjak in Milan Valek za penino.

Prav posebej pa se je predsednik zahvalil in čestital vsem desetim članom, ki so se prijavili v izbor za Županovo vino 2020, saj je bila večina uvrščena med najboljše. In najboljši cviček je po enoletnem premoru zopet last našega člana. Tokrat je cviček za Županovo vino pridelal Ljubomir Semenič iz Koritnega. 

Prisotne je pozdravil in čestital za dosežene rezultate tudi podžupan občine Brežice Bogdan Palovšnik, ki ni skrival zadovoljstva, da je član našega uspešnega društva.

Aktualni kralj Branko Vogrin se je vsem lepo zahvalil za udeležbo in nazdravil s kozarcem zmagovalnega cvička. Medtem je že dišalo po dobrotah z žara, ki sta jih za ta dogodek prispevala člana Andrejka in Jože Zobarič.

In ... klopotca veselo pojeta svojo pesem. Oznanjata jesen.

Objavljeno v društvenem biltenu:

Irena Bogovčič: Vrača se mladost

Boža že sonček nežno nam griče,
trte tam tiho, pokončno stoje.
Drugih so časov le neme priče,
bede in tuge zdaj se boje.

Pa včasih bilo je veselo,
očetu se milo stori.
Je staro in mlado za delo prijelo,
zdaj še za družbo nikogar več ni.

Komu klopotec veselo bo pel,
že jutri spet tu bo jesen.
Še zadnji na trti bo list ovenel,
zazibal se nežno v zimski bo sen.

V srcu očeta še upanje tli, vrača mladost se med griče domače.
Od sreče, veselja obraz zažari,
oznanjal klopotec spet pridne bo trgače.


Irena Bogovčič, foto: Andrej Kvartuh
« Nazaj na seznam