Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V parku so varne pred korono

Objavljeno: Nedelja, 23.08.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Krško-mestni park-Šola zdravja (6)
S predstavitvami 'oranžnih skupin' ki delujejo v okviru Šole zdravja, se počasi bližamo koncu in najbrž je kar malce krivično, da šele zdaj predstavljamo eno prvih skupin v Posavju – tisto, ki se zbira in telovadi v krškem mestnem parku oz. pred Dvorano v parku.

Skupina namreč deluje že od junija 2016, pove vodja skupin v krški občini Helena Španovič, in njene prve članice so plakate z vabilom na vadbo lepile po drugih delih Krškega, torej je se je 'oranžna epidemija' po občini razširila ravno iz njihove lokacije. Vadijo v krasnem ambientu krškega mestnega parka, v katerem se v senci mogočnih dreves nadihajo svežega zraka.
Krško-mestni park-Šola zdravja (20)
Ob sobotah se jim pridružijo še člani drugih skupin v občini, saj je ob sobotah vadba le tam, pred dežjem pa se zatečejo pod nadstrešek nasproti krškemu večgeneracijskemu centru. Med njimi je bil nekaj časa tudi en moški, zdaj pa so izključno ženska skupina v starostnem razponu od manj kot 60 do več kot 80 let, večina jih prihaja iz starega mestnega jedra. Vadbo redno zaključijo na kavici v katerem od bližnjih lokalov.
 
Od vsega začetka je članica skupine Nada Pirc, ki pravi, da je z redno vadbo izboljšala predvsem ravnotežje. »Všeč mi je, da zjutraj vstanem, se razgibam in sem potem boljše volje cel dan, ki je tako precej lažji,« pove zadovoljno. V skupini vadi tudi vsem znana Krčanka Zora Pevec. »Pri telovadbi se nam razgibajo sklepi in raztegnejo mišice, dobimo veliko energije, krepimo imunski sistem, zato smo vitalne in živahne,« pove in doda, da je skupina 'velika prijateljska družina'. Ker je tudi njihovo vadbo spomladi za nekaj časa prekinila epidemija koronavirusa, je Pevčeva na to temo napisala posebno pesem: »Oj, ti korona!/ Korone v Šoli zdravja Krško ne maramo!/ Zato pa vsak dan telovadimo./ Tako si nabiramo moči,/ da iz nas zdravje kar kipi./ Tako korona ne more do nas,/ ker vsi poslušamo Krekov glas:/ 'Bodite vedno v razdalji ves čas/ in korona ne bo okužila vas!'«

P. Pavlovič

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 20. avgusta 2020.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»