Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pleteršnikovi zidanici srbska družina s posavskimi koreninami

Objavljeno: Nedelja, 18.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
pletersnikova_domacija_druzina_oklobdzija_iz_srbije (2)

Družina Oklobdžija pri Pleteršnikovi domačiji v Pišecah

V Pleteršnikovi zidanici v Pišecah si je v tem tednu v okviru projekta Moja hiša je tvoj dom svoj začasni slovenski dom ustvarila družina iz Društva Slovencev Planika iz Zrenjanina v Srbiji. Družino Oklobdžija sestavljajo 40-letni oče Branko, leto mlajša mamica Maria in trije otroci, Luka, rojen v letu 2010, ter dvojčka Majda in Mateja (fant), ki sta se rodila leto kasneje.

Družina ima slovenske korenine, bolje rečeno, posavske, saj se je Maria prej pisala Vogrinc in njeni predniki prihajajo iz Kapel, v Vojvodini so zelo cenjena družina urarjev (skozi več generacij), o njih je posnet celo krajši dokumentarni film. Branko pa je do svojega petega leta živel v Brežicah, kjer je tudi rojen. Kot sta nam zaupala, sta se spoznala v Novem Sadu in se leta 2008 poročila.
pletersnikova_domacija_druzina_oklobdzija_iz_srbije (4)

Članom srbske družine s posavskimi koreninami sta se za fotografijo pridružila tudi Rut Zlobec in Martin Dušič.

V Društvu Slovencev Planika v domačem Zrenjaninu sta aktivna že nekaj časa, Maria je tudi predsednica nadzornega odbora društva, ki ima več kot 500 članov. Sicer pa se ukvarja s spletnim oblikovanjem, njen mož pa je bil včasih specialec v srbski policiji, sedaj pa je inštruktor taktičnih veščin. Starša sta že bila večkrat v Sloveniji, otroci pa so jo doživeli prvič. Vsi so bili navdušeni nad naravo, ki jo imamo tako v Posavju kot drugod po državi, saj so si v tem tednu ogledali marsikatero znamenitost. Priznali so, da so komaj čakali, da malce pobegnejo iz mestnega vrveža v mirno podeželsko okolje, obdano s čudovito naravo. Še posebej vsem trem otrokom so se Pišece z okolico vtisnile v spomin, saj so v teh dneh več kot uživali in je bilo zanje lepo poskrbljeno. Najstarejši Luka je imel to čast, da se je en dan udeležil tudi treninga čateških kajakašev na Krki pod vodstvom Marjance Pečar in, kot je zatrdil, mu je bilo res 'fajn'. Tudi drugače je družina Oklobdžija zelo športna in glasbena družina, kajak poleg Luke trenira tudi Majda, vsi trije otroci hodijo v glasbeno šolo in igrajo inštrumente. V Zrenjaninu otroci obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine pri dr. Mileni Spremo, letos sta se naš jezik začela učiti tudi oba starša. Vsi so obljubili, da se bodo še kdaj rade volje vrnili v posavske konce.
pletersnikova_domacija_druzina_oklobdzija_iz_srbije (24)

Otroci so napisali tudi razglednice z zanimivimi sporočili.


Otroci po prvem obisku Slovenije ostanejo začarani, mnogi tudi pridejo študirat

Projekt Moja hiša je tvoj dom letos poteka že štirinajsto leto in je nastal na pobudo učiteljice slovenščine Rut Zlobec in Martina Dušiča, predsednika Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik, pomen projekta je s finančno podporo prepoznal tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. V vseh teh letih so v Pišecah gostili družine tako rekoč s celega sveta. Zlobec je dejala, da slovenščino poučuje v Vršcu, sem spada tudi Gudurica, kjer se je po drugi svetovni vojni naselilo veliko Slovencev iz Bele krajine, v Subotici, Novem Sadu in Rumi. Dodala je, da otroke za učenje slovenščine motivirajo v prvi vrsti starši, a po prvih ekskurzijah v Slovenijo ostanejo začarani in jim naša država ostane v lepem spominu ter se pri njih pojavi tudi želja, da bi v Sloveniji nadaljevali šolanje in tako se velikokrat tudi zgodi, saj je pri nas študiralo že kar nekaj generacij študentov, ki se nato bodisi vrnejo v Srbijo bodisi pa kar ostanejo tukaj.
pletersnikova_domacija_druzina_oklobdzija_iz_srbije (21)

Martin Dušič v prostoru Pleteršnikove domačije, kjer je postavljena priložnostna informativna razstava o tem, kako slovenski rojaki po svetu vidijo Slovenijo, Brežice in Pleteršnikovo domačijo v Pišecah

"Moji učenci so stari od 5 let pa tam celo do 80 let," še pove Zlobec in omeni, da dopolnilni pouk slovenščine organizira slovensko ministrstvo za izobraževanje, strokovno pa ga pokriva Zavod RS za šolstvo. Poteka tudi sodelovanje z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu in delo učiteljev je zelo prepleteno z delom slovenskih društev. Kot je še navedla, je letos podelila 121 potrdil udeležencem dopolnilnega pouka slovenščine, pri katerem je najmanjši osip pri otrocih, večji pa pri odraslih, ki jim udeležbo pri pouku enkrat tedensko po eno uro preprečijo druge obveznosti.

Društvo postavilo razstavo in organiziralo dan Pleteršnikove domačije

Kot je dodal Dušič, so se v društvu Maks Pleteršnik odločili tudi za postavitev priložnostne informativne razstave "Slovenija, Brežice in Pleteršnikova domačija Pišece skozi oči naših rojakov", kajti imajo zelo veliko materiala, ki so jim ga pošiljali naši rojaki, tako da so ga nekaj digitalizirali in nekaj natisnili. Razstava prikazuje aktivnosti društev Slovencev po svetu in rojake, kako doživljajo Pišece, Brežice in svojo okolico. Navedel je, da veliko rojakov išče stike s svojimi bližnjimi in daljnimi predniki, prva družina iz Severne Makedonije, ki je pred leti gostovala v Pišecah, pa si je svoj dom dejansko ustvarila v Sloveniji. Omenjeno razstavo nameravajo v prihodnosti postaviti tudi v avli UE Brežice in jo bodo dopolnili ob Pleteršnikovih dnevih, ki bodo letos 14. septembra in bodo posvečeni pokojni akademkinji Zinki Zorko. Kot je še povedal, so 7. julija pripravili tudi dan Pleteršnikove domačije, ki so ga organizirali v sklopu praznovanja praznika KS Pišece. Čez dan je odprta vrata domačije obiskalo okoli 100 ljudi, zaključek je minil v znamenju predstavitve domačinke Danice Kocjan, ljudske pesnice iz Pišec, ki opeva domači kraj, stare običaje itd., z njo pa se je pogovarjala Ivana Zupančič.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

09.12.2021 | Redakcija

Zagajska kapela sv. Jurija

27.06.2021 | Redakcija

Življenje v vodi in ob njej