Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vabljeni na zadnje jesensko predavanje o pomenu ekološko pridelane hrane

Objavljeno: Sobota, 23.11.2024    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
309247340_401804335473049_8429280089141944526_n
V ponedeljek, 25. 11. 2024, ob 17.00 bo v Mestni hiši Brežice še zadnje letošnje predavanje, ki jih je v jesenskem času organiziralo Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje. Predavateljica bo dr. Martina Bavec, ki bo spregovorila o tem, zakaj je ekološko pridelana hrana boljša za naše zdravje in za zdravje planeta.

V uvodu bo podano stanje ekološkega kmetijstva v Sloveniji in pričakovani trendi razvoja v prihodnosti. Obravnavani bodo dejavniki tveganja, povezani z uporabo agrokemikalij in onesnaženjem okolja, s posebnim poudarkom na njihovih vplivih na zdravje, zlasti pri najbolj ranljivih skupinah prebivalstva, kot so otroci. Raziskali bomo, kakšna hrana, glede na obremenitev s pesticidi, je trenutno na voljo na trgu in kaj dejansko uživamo. Osvetljena bo tudi prednost ekološko (biodinamično) pridelane hrane in razlogi, zakaj je ta najboljša izbira.
1 MB osebna fotka manjša resolucija

Predavateljica na zadnjem jesenskem predavanju bo dr. Martina Bavec (foto: osebni arhiv).


Predstavljeni bodo rezultati raziskav o vplivih ekološko pridelane hrane na zdravje, skupaj z nekaterimi ključnimi okoljskimi vidiki ekološkega kmetijstva, podprtimi z znanstvenimi izsledki in viri. Posebna pozornost bo namenjena utemeljitvi potrebe po preusmeritvi k ekološki pridelavi na vodovarstvenih in drugih zaščitenih območjih, kjer ima tovrsten pristop še posebej velik pomen.

Red. prof. dr. Martina Bavec, univ. dipl. inž. kmet., je vodja Inštituta za ekološko kmetijstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Po študiju kmetijstva v Ljubljani in doktoratu na Univerzi v Zagrebu je svojo strokovno pot začela kot specialistka za poljedelstvo in zelenjadarstvo. Od leta 2004 deluje na Univerzi v Mariboru, kjer je bila habilitirana kot redna profesorica.

Je pionirka razvoja ekološkega kmetijstva v Sloveniji, s poudarkom na raziskavah, pedagoškem delu in uvajanju mednarodno primerljivih standardov kontrole in certifikacije. Vodila je številne nacionalne in mednarodne raziskovalne projekte, objavila prek 900 bibliografskih enot ter je soavtorica znanstvene monografije o alternativnih kulturah, izdane v ZDA.

Zaseda pomembne funkcije v domačem in evropskem prostoru, med drugim kot podpredsednica Sveta za ekološko kmetijstvo in trajnostno proizvodnjo hrane pri MKGP ter ambasadorka ekološkega kmetijstva Slovenije.

Vabljeni, vstop je tudi tokrat prost.

Vir: Društvo Ajda Posavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte