Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Visoki jubilej Jožefe Golobič

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Visoki jubilej Jožefe Golobič

Predstavnici Rdečega križa Bizeljsko, predsednica Mira Rajterič in članica Jožica Obradovič, sta s predsednikom krajevne skupnosti Francem Kelherjem, minulo soboto obiskali najstarejšo krajanko Bizeljskega, Jožefo Golobič, ki je v marcu napolnila 95-let. Jožefa jih je sprejela dobro razpoložena, vesela in čila, v družbi nečakinje Marte Kovačič ter njene hčere in vnukov Lavre in Alena, ki je na teto posebej navezan in ji je tudi zaigral na harmoniko.

Z njihovo pomočjo sama gospodinji, še vedno kuha in pere, le drva ji nanosijo v hišo. Urejenost nasmejane drobne gospe Pepce se odraža tudi v čisti in pospravljeni hiši v Bukovju na Bizeljskem 7. Pepca je po neuresničeni ljubezni z 22-leti šla gospodinjit k družini dr. Volka v Zagreb, po štirih letih se je družina preselila v Sarajevo in tudi tam je bila eno leto, a ji kraj ni bil všeč in se je vrnila v Zagreb k še eni ugledni družini. Po letu in pol je po njo prišla sestra, da pride pozdravit domače, češ da se govori, da bodo izseljeni. Šla je domov, na hrvaško slovenski meji v Klanjcu so ji pobrali dokumente in denar, ko je nanje čakala, pa so jih izselili. Dogodke je obiskovalcem orisala jasno, z natančnimi datumi, podkrepila celo z urami. Živo je opisovala izgnanstvo, tamkajšnje seljenje iz taborišča v taborišče, vendar kot pravi, je vedno dobila dobre službe, dame, pri katerih je delala, pa so bile prizanesljive. Po vrnitvi iz izgnanstva jih je čakala sicer revna, a cela domačija. Pri hiši je bilo devet otrok, deseti je umrl, ob njej še štiri sestre in štirje brati, oče je umrl v izgnanstvu. Živa je le še leto dni mlajša sestra.

Po vojni je šla gospodinjit v Ljubljano, k stricu Antonu Smehu, slovenskem snemalcu, a je stric kmalu umrl, hkrati pa je dobila telegram, da je tudi mama na smrtni postelji. Želela se je vrniti v stričevo hišo, kjer so jo želeli pri „cukerpekarju“, a je ostala gospodinjiti bratu, čeprav kot pravi, s tem ni bila zadovoljna. Oba z bratom sta bila neporočena, na vprašanje, kako to, saj je znana kot pridna, lepa in vedno urejena, je dejala, da že ni bilo usojeno. Pri prvi ljubezni, pravi, fantovim staršem ni bila všeč, ker je bila revna, zato je šla služit. Če bi bila prava ljubezen, je dejala nasmejano, bi se že obrnilo drugače, saj je fant prišel za njo celo v Zagreb. A je po sestrini smrti skrbela za nečaka, ki ga je dobila kot 9-mesečnega dojenčka. Gospa Pepca je čila, nekoliko ji nagaja sladkorna, a se ne da. Pred 93-tim rojstnim dnem si je zlomila nogo, od takrat hodi po bergli in se peš več ne odpravi k nedeljski maši v skoraj 5 km oddaljeno farno cerkev, kar je počela vsa leta.

S. V.

« Nazaj na seznam