Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Voden ogled NEK za člane društva Vrbinar

Objavljeno: Četrtek, 02.02.2023    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Ogled v NEK_2

Na ogledu kontrolne sobe NEK

Člani društva Vrbinar so imeli v sredo, 25. januarja 2023, priložnost za voden ogled po naši jedrski elektrarni v Krškem. Po uvodnem delu, v katerem so jim predstavili samo delovanje, način in proizvodnjo električne energije, so odšli na voden ogled po kompleksu. Tako so jim predstavili osrednjo stavbo, v kateri je generator, ki s pomočjo pare segreva jedrsko gorivo v reaktorju, zraven tega pa so si ogledali tudi kontrolno sobo - sicer simulator, ki povsem ustreza dejanski sobi vodenja naše NEK.

Seveda so člani, ki imajo tudi že nekaj izkušenj z delovanjem v nekdanjem Lokalnem partnerstvu, zastavili tudi nekaj vprašanj, vezanih na delovanje, varnost, morebitne zaplete tako z delovanjem elektrarne kakor tudi s skladiščenjem odpadkov. Po videnem in slišanem lahko zatrdimo, da naš jedrski objekt deluje varno, varnostni ukrepi so celo strožji, kot jih zahteva mednarodna agencija za jedrsko varnost, tudi na morebitne nepredvidene dogodke, tako naravne ali kakšne druge, so pripravljeni, ekipe redno usposabljajo, skrbijo za posodobitve. Kot prebivalci, ki neposredno živimo v bližini elektrarne, smo lahko povsem prepričani, da je morebitna nevarnost zaradi tega objekta v okolici pravzaprav nična.

Ob tem se člani društva Vrbinar prav lepo zahvaljujejo tajniku društva Branku Brečku, ki se je zelo potrudil z organizacijo strokovne ekskurzije, kot vodstvu NEK, da je omogočilo seznanitev z vsem videnim in doživetim.
 
Davor Lipej, foto: Roman Marčun
« Nazaj na seznam
»