Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vsak dan je poklon življenju

Objavljeno: Torek, 04.06.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Duo Impoljca, srecanje s svojci (174)

Domski zborček Zarja

V soboto se je v parku dvorca Impoljca, kjer ima svoj sedež Dom upokojencev in oskrbovancev (DUO) Impoljca, odvijalo srečanje svojcev, prijateljev in znancev. Za poimenovanje letošnje prireditve so izbrali misel iz pesmi Toneta Pavčka »Dober dan, življenje«.

Duo Impoljca, srecanje s svojci (177)

V Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca potekajo v dopoldanskem času različne aktivnosti in delavnice, delujejo pa tudi različne skupine in ena izmed njih je pohodna skupina Tavžentroža.

V domski skupnosti se zaposleni trudijo, da bi stanujočim nudili toplino domačega ognjišča in delček vsakdanjega utripa so prikazali v zapeti pesmi in skozi igrane prizore. Živahen kulturni program, ki sta ga povezovala Lili in Gapšer, so s svojimi zvonkimi glasovi prijetno dopolnile še štiri prostovoljke Gimnazije Brežice, ki redno prihajajo na obisk v stanovalkam in stanovalcem na Impoljco. Dogajanje na odru je dodatno popestril stanovalec doma Robi Jakolič, ki je do zaključka prireditve z veliko potrpežljivosti in zavzetosti spletel košarico iz šibja in jo nato podaril najstarejši stanovalki doma, ki je v letošnjem letu dopolnila 90 let.

VODI JIH ČUT DO SOČLOVEKA

Duo Impoljca, srecanje s svojci (155)

Strokovna vodja DUO Impoljca Nevenka Janež in direktorica Darja Cizelj (od leve proti desni)

Na srečanju, ki je vse zbrane povezal v eno veliko družino, je navzoče nagovorila direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj in med drugim izpostavila tudi nove pridobitve, ki kvaliteto bivanja tako v domu kot v petih dislociranih bivalnih enotah dodatno izboljšujejo. »Ponosna sem na kolektiv, na vse zaposlene, ker vem, da delajo srčno in dobro,« je pohvalila sodelavke in sodelavce ter se zahvalila tudi svojcem za čas, ki si ga vzamejo za obisk, saj mnogi prihajajo iz precej oddaljenih krajev. Za minulo desetletno vodenje in trdne temelje, ki jih je postavila, se je zahvalila še bivši direktorici doma Andreji Flajs.

Duo Impoljca, srecanje s svojci (169)

Stanovalkam in stanovalcem dneve popestrijo tudi prostovoljke in prostovoljci (na fotki prostovoljke Gimnazije Brežice).

»Pri strokovnem delu z našimi stanovalkami in stanovalci nas v prvi vrsti vodijo moralno etične vrednote, vodi nas tudi čut do sočloveka, empatija, sočustvovanje, veselje do dela z ljudmi in ne nazadnje velika mera strokovnosti ter profesionalnega odnosa. Sleherni trenutek, vsak dan, vse dni v letu se trudimo pričarati našim stanujočim domačnost, toplino domačega ognjišča, in tukaj imate svojo vlogo tudi vi, dragi svojci in prostovoljci, ki nam pomagate tkati socialne nitke – mrežo, ki je pomembna za dobro počutje ter krepitev samopodobe in sprejetosti v okolju,« je tkala besedno preprogo v nadaljevanju srečanja strokovna vodja Nevenka Janež.

Hvaležnost za vsakodnevno skrb do njihovih najbližjih, za katere bi težko skrbeli, če ne bi bilo ustanove, kot je DUO Impoljca, so javno izrazili nekateri svojci. Ti so se vodstvu in vsem zaposlenim zahvalili za plemenito opravljanje dejavnosti. »Težave in stiske ne poznajo izjem, imajo veliko obrazov in pojavijo se enkrat tu, drugič tam in dokler se nas ne dotaknejo, so nam tuje, neresnične, zdi se, da ne bodo nikoli naše, a pride čas, ko je pomembna le še ena želja – pomagati reševati probleme. Drago osebje Impoljce, vam uspe, kar nam, svojcem, ni, čeprav smo dali vse od sebe. Zelo ste dragoceni, edinstveni, vašega dela ne zmore vsak. Zaradi vašega uspešnega dela se tudi v naše življenje vračata mir in zadovoljstvo. Hvala vam,« je svoje občutke delila z zbranimi ena izmed obiskovalk, ki prihaja k sinu v dom redno na obisk zadnji dve leti.

REDNO MERJENJE KAKOVOSTI IN DOMSKI ZBORNIK

Koliko pomeni ustanova, v kateri živijo predvsem stanovalke in stanovalci z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju ter osebe s težavami v duševnem zdravju, v lokalnem in širšem slovenskem okolju, pove tudi listina kakovosti po sistema upravljanja E-Qalin, ki vodstvo in strokovno osebje zavezuje k nadaljnji rasti in razvoju. Za lažjo predstavo življenja in dela so vsi, ki so se udeležili že tradicionalnega junijska srečanja, prejeli zbornik, v katerem so zapisani utrinki iz življenja v domu. Dober vtis k vsem izrečenim in zapisanim besedam je dodal še pogled na pokošeno zelenico s cvetočimi vrtnicami, lilijami, lokvanjem na manjšem ribniku …

S. R.

 
« Nazaj na seznam