Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključen 23. Praznik vina sremiških vinogradnikov

Objavljeno: Ponedeljek, 09.04.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
vinogradniki sremic (10)

Z leve: župan Stanko s soprogo, predsednik ocenjevalne komisije Andrej Bajuk in predsednik DV Sremič Jože Kodela

S podelitvijo priznanj in odličij najboljšim pridelovalcem vinske kapljice so v Društvu vinogradnikov Sremič minuli petek zaključili že 23. Praznik vina ob Bizeljsko-sremiški vinsko-turistični cesti. 5-članska komisija, ki ji je predsedoval Andrej Bajuk iz KGZ Novo mesto, je ocenila 148 vzorcev vin, od tega je bilo izločenih 20 odstotkov.

Namreč, kot je dejal Bajuk (poleg njega so komisijo sestavljali še Jože Simončič, Ivanka Badovinac, Simon Varlec in Jože Kodela), je bil letnik 2017 težaven. Marsikateremu vinogradu že v spomladanskem obdobju nista prizanesli spomladanska pozeba in toča, nakar so visoke poletne temperature in suša narekovale hitro dozorevanje grozdja in zgodnjo trgatev, visoka sladkorna stopnja pa je pri kletarjenju zahtevala vso pozornost, natančnost in pravočasno odločanje glede pretokov, žveplanja, filtracije idr. »Na splošno se v letniku 2017 kažeta dva pola kakovosti vin – zelo kakovostna in vrhunska na eni strani in podpovprečna ali celo vina z boleznijo (cik) na drugi strani,« je povedal Bajuk kar okoli 100 zbranim vinogradnikom na zaključku v krškem hotelu City. Društvo vinogradnikov Sremič sicer trenutno šteje 130 članov.

vinogradniki sremic (1)

Pridelovalci najboljših vin

Bajuk je v imenu komisije v družbi krškega župana mag. Mirana Stanka in predsednika društva Jožeta Kodele po degustaciji in predstavitvi vin tudi podelil letošnja priznanja. Lončena Bakhusa, ki se podeljujeta za rdeči in beli bizeljčan z oznako tradicionalnega poimenovanja, sta prejela Vina Kodela (rdeči bizeljčan PTP) iz Krškega in Vinska klet Avšič s Sromelj (beli bizeljčan PTP). Prvaki letošnjega ocenjevanja vin pa so postali še: žametna črnina (bronasta medalja) Vina Kodela, modra frankinja (srebrna medalja) Antona Bromšeta z Anž, modra frankinja (srebrna medalja), laški rizling (srebrna medalja) in sauvignon (zlata medalja) Jureta Bosteleta z Zdol ter rumeni muškat (zlata medalja) Vinske kleti Martina in Janko Matjašič s Sromelj. Najvišjo oceno ocenjevanja, s tem pa naziv šampion in zlato medaljo, si je prislužilo vino dišeči traminec PT 2016, pridelal pa ga je Davorin Cerjak s Pesjega. Zlato medaljo so si prislužila še vina chardonnay – Vina Kunej iz Brestanice in Damjan Golob iz Krškega, za sivi pinot Franc Hrastovšek s Sromelj, za renski rizling Vina Dular s Kostanjka, za rumeni muškat Janko in Martina Matjašič s Sromelj in Jure Bostele z Zdol ter za penino rose Vina Fabjančič iz Brestanice.

Župan mag. Stanko se je ob tej priložnosti zahvalil vinogradnikom za vloženi trud, saj je naše območje že širše znano in prepoznavno po pridelavi odličnih vin, poleg tega ohranjajo tradicijo in podobo krajine.

B. M.
« Nazaj na seznam