Časopis za pokrajino Posavje
7.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Zasvojene« z jutranjo vadbo

Objavljeno: Sreda, 24.06.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sola_zdravja_skupina_zejno (28)
V teh dneh mineva leto dni, odkar so se na Žejnem prvič zbrale domačinke in začele z vadbo po metodi 1000 gibov. Povprečno se jih vsako jutro zbere okoli deset, poleg domačink pridejo tudi še iz sosednjih Sobenje vasi, Cerine, Dvorc, občasno tudi iz Globočic.

Kot so nam povedale ob našem obisku v začetku junija, nekatere hodijo na organizirano telovadbo v Brežice že 15 let, predvsem v zimskih mesecih. Glede na to, da jim je koronavirus za več kot dva meseca preprečil jutranja srečevanja, čez zimo pa niso telovadile, ker nimajo primernega prostora, so že komaj čakale, da se lahko ponovno zberejo, in to se je v zadnjih dneh maja tudi zgodilo.
sola_zdravja_skupina_zejno (52)
»Zdaj na začetku smo še malo bolj 'trde', ker toliko časa nismo smele skupaj telovaditi, a verjamemo, da bomo hitro spet v pravi formi,« povejo v en glas in dodajo, da jim jutranji ritual pomeni ogromno, saj zelo vpliva na dobro počutje in daje prepotrebno energijo, da lahko gredo polne elana v nov dan. »Človeka tako razgibavanje kar malo zasvoji. Včasih mi kdo reče, zakaj mi je tega sploh treba, a imam zelo preprost odgovor: ker mi to predstavlja super ritem, razgibam celo telo in še veliko lepše je telovaditi v skupini kot pa samostojno doma,« nam je zaupala Antonija Zaniuk, s 70 leti najstarejša redna udeleženka jutranje vadbe. Da vadba na Žejnem poteka po zapisanih pravilih, predvsem skrbita vaditeljici Zinka Oštrbenk in Gabriela Baškovč.

Udeleženkam Šole zdravja na Žejnem na prvi pogled ničesar ne manjka, razen morda kakšen moški predstavnik, saj ga do zdaj še ni bilo junaka, ki bi se jim pridružil. »Verjetno jih je tudi malo sram, ker bi morali biti med samimi ženskami. Veliko raje nam potrobijo in pomahajo, ko se pripeljejo mimo,« se zraven pošalijo, a bi si seveda želele tudi moško družbo, predvsem pa je tudi na Žejnem in v ostalih sosednjih vaseh še kar nekaj vaščank, ki bi se jim lahko pridružile, in upajo, da se bodo v prihodnosti le opogumile in še povečale skupino, odeto v značilne oranžne majice.

R. R.

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!

05.05.2020 | Redakcija

140-letnica v dobri kondiciji