Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zdolani v Ivačičevo leto

Objavljeno: Ponedeljek, 29.03.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_20210328_100456
V nedeljo, 28.3.2021, je minilo 100 let rojstva priznanega kuharskega mojstra Ivana Ivačiča. Ivačič je bil rojen na Zdolah, kamor je vseskozi rad zahajal, saj je imel v Ravnah pri Zdolah svojo počitniško hišico. Člani Turistično hortikulturnega društva Zdole smo v prvi polovici marca očistili okolico ostanka njegove hišice (objekt je pred leti zaradi udara strele pogorel).

V nedeljo smo v novem Domu krajanov Zdole pripravili krajši kulturni program (zaradi znanih ukrepov v omejenem številu), s katerim smo se spomnili njegovega življenja in njegovih uspehov. Ponosni smo, da še vedno zadiši po zdolski gobovi juhi in da se skoraj v vsakem gospodinjstvu najde ena izmed njegovih kuharic ali pa vsaj nekaj zapisov receptov. Mame se rade spominjajo ogledov njegovih kuharskih oddaj, ko so jih zbrane s sosedami gledale v črno-belih odtenkih. Očetje pa pri pripovedi ne morejo mimo Ivačičevega smisla za humor, njegove družabnosti in gostoljubnosti.
IMG_20210328_094436


V prihodnjih mesecih načrtujemo še nekaj delavnic, s katerimi bomo mlajšim rodovom predstavili delo  kuharskega mojstra, katerega bomo začinili s ščepcem začimb patra Simona Ašiča (rojenega na Gorici pri Raztezu), in tako ohranili in oživili življenjsko delo obeh rojakov.

Cilj naših srečanj je ohranitev spomina na naše prednike in tako na mladi rod prenesti del znanj in mogoče v katerem prebuditi zeliščarsko ali kulinarično žilico.

Vir: THD Zdole
 
« Nazaj na seznam