Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Že zjutraj napolnjeni z energijo

Objavljeno: Petek, 20.03.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sola_zdravja_skupina_cerklje (17)

Med jutranjo vadbo

10. julija lani se je prvič zbrala skupina »oranžnih« tudi pred gasilskim domom v Cerkljah ob Krki, kjer od takrat vsako jutro poteka vadba po metodi 1000 gibov.

Na pomoč pri uvajanju so jim priskočile članice brežiške Šole zdravja. Trenutno so v cerkljanski skupini štirje potrjeni vaditelji, in sicer Staniša in Marija Milenović, Drago Zlobko ter Majda Bevc. V povprečju se jih vsako jutro zbere tudi 15, na dan našega obiska jih je bilo zaradi nekaterih, ki so zboleli, nekoliko manj. Najstarejši med njimi, ki se je vsakodnevnih jutranjih vadb udeleževal pred novim letom, je 86-letni Alojz Hribar iz Cerkelj. Sicer pa se je vadb do zdaj udeleževalo kar šest moških, kar velja izpostaviti, glede na to, da v vseh skupinah Šole zdravja krepko prevladujejo ženske.
sola_zdravja_skupina_cerklje (40)

»Oranžni« iz Cerkelj ob KrkiUdeleženci vadbe priznavajo, da jim vsako jutro ponudi neko novo, pozitivno energijo, veseli so in hvaležni, da se lahko zbirajo in skupaj telovadijo. »Naš dan se začne z nasmehom,« pravijo in dodajajo, da je pozitivno tudi to, da zdaj že takoj zjutraj naredijo nekaj zase, namesto da poležavajo v postelji. »Če greš sam na sprehod, prideš domov utrujen, z jutranje skupne vadbe pa odideš poln energije,« pravi članica skupine, v kateri še dodajajo, da jim k sreči dobro služi tudi vreme, saj so do zdaj vadbo opravljali pod streho samo nekajkrat. Vsako jutro se zbirajo krajani več vasi v krajevni skupnosti (poleg Cerkelj še iz Župeče vasi, Boršta, Gazic, Dolenje Pirošice), kljub temu si želijo, da bi se jim pridružilo še več vaščanov iz tistih vasi, ki trenutno še niso zastopane.

Družijo se tudi drugače, ob petkih gredo skupaj na kavo, ena od članic ostale večkrat povabi na pokušino svojih dobrot. Zadnji četrtek v mesecu aprilu - če bodo razmere dopuščale - naj bi cerkljanska skupina gostila tudi vse ostale skupine iz brežiške občine, pri čemer načrtujejo najprej skupno vadbo, nato pa še pohod.

R. R.

Prispevek in fotografije so nastali še pred aktualnimi razmerami, saj je vsakodnevna jutranja vadba trenutno prekinjena.
« Nazaj na seznam
»