Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zeleni nahrbtnik iz Podbočja preko Senovega na Blanco

Objavljeno: Sreda, 09.12.2009    Rubrika: PANORAMA
Zeleni nahrbtnik iz Podbočja preko Senovega na Blanco

V torek, 8. decembra, je v vrtcu na Senovem potekala predaja Zelenega nahrbtnika, ki potuje z Zmajčkom Jurčkom in domuje v vrtcih na območju občin Krško in Kostanjevica, v zadnjem času pa je prebil tudi občinske meje, saj je že gostoval v vrtcih Dobova in Artiče, letos pa se bo iz Senovega napotil v vrtec na Blanci.

Iz Blance bo 18. januarja pripotoval nazaj v občino Krško, in sicer na osnovno šolo s prilagojenim programom, kjer bo ostal do 10. februarja, ko bo odpotoval v vrtec na Rako. V gibanje je letos vključenih skupaj 547 predšolskih otrok in šolarjev in 60 vzgojiteljic mentoric v projektu. Projekt je pripravila in koordinira Zveza prijateljev mladine Krško. Zaključno srečanje sodelujočih v ZPM Krško načrtujejo 22.aprila na dan Zemlje v Krškem oz. okolici.

Otroci so z Zmajčkom Jurčkom nazadnje v Podbočju spoznali različne vrste semen in njihovo uporabo (leča, čičerika, fižol, koruza, pira, ajdova kaša, bučna semena). Semena so posejali in opazovali njihovo kalitev. Pogovarjali so se o pšenici in prišli od zrna do kruha. Pekli so piškote, kruh. Izdelovali so nakit iz semen, mandale, male ritmične instrumente - ropotuljice). Spoznali so pomen semen in zakaj vse lahko uporabljamo semena (v prehrani, za živali).

Zeleni nahrbtnik z Zmajčkom Jurčkom je gibanje, katerega cilj je okoljska vzgoja najmlajših. Temu cilju sledi tudi povezovanje otrok, vzgojiteljic, prostovoljk/cev, staršev, dedkov, babic ter članov društev prijateljev mladine za skupno skrb na področju okoljevarstvene vzgoje. Konkretni projekti v gibanju so namenjeni reševanju nalog v lokalnem okolju, kjer otroci obiskujejo vrtec ali šolo in živijo. Z gibanjem prispevamo k obogatitvi dodatnih vsebin, sicer že uveljavljene okoljske vzgoje v vrtcih in šolah, ki jo izvajajo vzgojitelji/ce in učitelji/ce v okviru letnih programov pedagoškega dela. Glavni namen gibanja je motivirati otroke, da sami razmišljajo o naravi in okolju in odnosu človeka do njiju ter svoji stopnji razumevanja okoljevarstvenih problemov iščejo in izvajajo določene aktivnosti.

Vključitev vrtcev in šol v gibanje je prostovoljno, saj so izkušnje potrdile, da le tiste vzgojiteljice in učitelji, ki se prostovoljno skupaj s svojo skupino, pridružijo gibanju, uspešno vodijo otroke skozi program. Aktivnosti otrok morajo temeljiti na sproščenem - ustvarjalnem iskanju rešitev, da je mogoče veliko storiti prav v obliki igre, da je zelo priporočljivo, da so v izvajanje popolnoma vključeni tudi starši, člani DPM in drugih društev in organizacij v krajevnih skupnostih.

V. B.

« Nazaj na seznam