Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zmaga na Mladih genialcih je šla letos na Veliko Dolino

Objavljeno: Četrtek, 25.04.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Zmaga na Mladih genialcih je šla letos na Veliko Dolino

Zmagovalna ekipa z mentorjem, Rožmanom in Novšakom

Zmagovalci sedmega zaključnega kviza Mladi genialci, ki ga prirejata GEN energija in NEK, so učenci OŠ Velika Dolina Dean Zaplatić, Luka Juhart in Nejc Cajner z mentorjem Aljažem Božičem. V napetem finalu, v katerem je bil potreben celo podaljšek, so premagali ekipi OŠ Kozje in OŠ Brežice, v finalu petih ekip pa sta bili še OŠ Raka in OŠ Marjana Nemca Radeče.

Na letošnjem natečaju Mladi genialci so sodelovale ekipe iz 23 posavskih osnovnih šol: Adama Bohoriča Brestanica, Artiče, Bizeljsko, Blanca, Boštanj, Brežice, Cerklje ob Krki, dr. jožeta Toporišiča Dobova, Globoko, Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Jurija Dalmatina Krško, Koprivnica, Kozje, Krmelj, Lesično, Leskovec pri Krškem, Maksa Pleteršnika Pišece, Marjana Nemca Radeče, Podbočje, Raka, Sava Kladnika Sevnica, Velika Dolina in XIV. divizije Senovo.
Zmaga na Mladih genialcih je šla letos na Veliko Dolino

Vsi superfinalisti

V okviru projekta so v lanskem decembru organizirali delavnico s predstavitvijo gradiva za mentorje, v februarju je sledil niz pripravljalnih delavnic za vse prijavljene učence, na marčevskih šolskih tekmovanjih pa so sestavili ekipe treh najuspešnejših učencev, ki so se tekmovali v finalu.
 
OD 23 DO PET EKIP IN V PODALJŠKU DO ZMAGOVALCA

V uvodnem krogu so ekipe odgovorile na 15 vprašanj, najboljših 12 pa je napredovalo v drugi krog, kjer jih je čakalo novih 15 vprašanj. Najboljših pet ekip se je uvrstilo v finale, kjer so odgovarjali po sistemu 'hitri prsti', zaradi česar je bilo tekmovanje še bolj razburljivo. Ekipe Velike Doline, Kozjega in Brežic so bile po rednem delu finala izenačene, po dodatnih vprašanjih pa so na vrhu ostali velikodolinski učenci.
Zmaga na Mladih genialcih je šla letos na Veliko Dolino

Na zaključnem kvizu je tekmovalo 23 ekip.


 
Nad potekom tekmovanja in pravilnostjo odgovorov je bdela strokovna komisija v sestavi Garsia Kosinac – predsednik, Matjaž Žvar, dr. Jurij Avsec in Andrej Kozinc, vodila pa ga je Klara Kukovičič. Uvodoma sta mlade genialce, njihove mentorje in navijače nagovorila predstavnika organizatorjev, generalni direktor GEN energije Martin Novšak in predsednik uprave NEK Stanislav Rožman. Kot glasbena gostja je nastopila pevka Anabel. Za celostno organizacijo dogodka in za tehnično izvedbo je poskrbelo podjetje podjetje Dotline d.o.o. 
 
S projektom želijo mlade spodbuditi k poglobljenemu proučevanju celovite zgodbe o energiji: od osnovnih pojmov v energetiki, trajnostnih virov energije, vključno z jedrsko energijo, do podnebnih sprememb in pomena zanesljive oskrbe z električno energijo za sodobno družbo. Izmenoma je tekmovanje namenjeno enkrat učencem osmih in devetih razredov osnovnih šol, drugič dijakom elektrotehniških šol in tehniških gimnazij.
 
P. P.
« Nazaj na seznam