Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Znani zmagovalci programa Varno na kolesu za dolenjsko in zasavsko regijo

Objavljeno: Petek, 12.04.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Znani zmagovalci programa Varno na kolesu za dolenjsko in zasavsko regijo

Drugo mesto je zasedal OŠ Cerklje ob Krki.

V dolenjski in zasavski regiji je največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu zbrala OŠ Bršljin in tako prejela donacijo v višini 300 €. Drugo najvišje število točk je zbrala OŠ Cerklje ob Krki, tretje OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Marjana Nemca Radeče pa je prejela priznanje za večletno sodelovanje v okviru projekta Varno na kolesu.

Prvo- in drugo uvrščeni OŠ sta se uvrstili v finalni izbor in se tako še naprej potegujeta za naziv vseslovenskega zmagovalca razpisa Varno na kolesu 2018/19, glavno donacijo v višini 1.000 € in druge privlačne nagrade. Razglasitev bo potekala na veliki zaključni prireditvi, ki bo 23. maja 2019, v Ljubljani.
Znani zmagovalci programa Varno na kolesu za dolenjsko in zasavsko regijo


Vseslovenski program Varno na kolesu že sedmo leto opozarja najmlajše udeležence v prometu na potrebno prometno znanje, jih spodbuja k varni in samostojni vključitvi v promet ter uporabi kolesa iz vidika trajnostne mobilnosti. Letos projekt združuje več kot 3.300 učencev iz 90 slovenskih osnovnih šol. Na OŠ Bršljin je bilo v sklopu regionalne prireditve Varno na kolesu povabljenih 645 šolarjev iz 18 lokalnih osnovnih šol.

Predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, izpostavlja: »S projektom želimo mlade seznaniti s pomenom prometne varnosti in znanja za življenje. Največja nagrada je zagotovo, ko pridejo vsi ti učenci varno domov. Sodelujoči šolarji nas vsako leto znova navdušujejo z veliko mero ozaveščenosti o potrebni previdnosti v prometu. Seveda pa glavnino dela v okviru projekta opravijo učitelji na šolah, ki učence usmerjajo, poučujejo in spodbujajo njihovo ustvarjalnost.«

Da so šolarji navdušeni nad projektom in se ga vsako leto veselijo, potrjujeta tudi Vilma Petelin in Irena Gole, učiteljici z OŠ Bršljin, ki pri projektu Varno na kolesu sodeluje že peto leto: »Varno na kolesu je program, pri katerem prometne vsebine spoznavamo z različnimi pristopi. Z učenci raziskujemo, se učimo in iščemo ideje, kako se učiti na zabaven in drugačen način. V sproščenem in dinamičnem vzdušju ustvarjamo videoposnetke, igre, kvize in hkrati pridobivamo različna znanja in spretnosti z vseh področij (od načrtovanja in raziskovanja do analize prometnih situacij). V vseh letih našega sodelovanja se je program nadgrajeval in nam omogočal, da pokažemo našo ustvarjalnost ter nas spodbujal k iskanju in uporabi novih možnosti za izražanje.«

Prireditev za dolenjsko in zasavsko regijo se je letos odvijala na OŠ Bršljin, kjer so pripravili pester program, po predaji priznanj in nagrad sodelujočim šolarjem ter zahval učiteljem pa so se vsi preizkusili v različnih prometnih aktivnostih, ki jih je pripravila Agencija za varnost v prometu, in se pridružili predstavitvi Policije. Za dodatno zabavo na pravem kolesarskem trenažerju so poskrbeli še predstavniki Kolesarskega kluba Adria Mobil. Prireditve se je poleg vseh sodelujočih učencev in učiteljev iz regije udeležila tudi Marta Novak z Zavoda za šolstvo in šport, ki je skupaj z Bojanom Žibertom podelila nagrade vsem sodelujočim.
 
Ali ste vedeli?
Po podatkih Generalne policijske uprave smo v letu 2018 v Sloveniji zabeležili 1.212 prometnih nesreč, v katerih so bili vpleteni kolesarji, od tega 8 s smrtnim izidom, 189 s hudo telesno poškodbo, brez poškodb pa je bilo udeleženih 189 kolesarjev.
 
O programu Varno na kolesu
Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.

Varno na kolesu od leta 2012 skrbi za varnost najmlajših udeležencev v prometu in je do danes združil že več kot 20.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol. »V sklopu programa Varno na kolesu učence spodbujamo k upoštevanju prometnih pravil, hkrati pa tudi uporabi tega trajnostnega prevoznega sredstva – tako z vidika vpliva na okolje kot zdravje posameznika. Učenci so v okviru nalog prepoznavali varne poti in nevarne točke za kolesarje, izboljšave pa predlagali tudi lokalnim oblastem. Prav tako so izdelovali zabavne prometne kvize, se lahko likovno izražali ali aktivno nabirali kilometre na kolesu,« pojasnjuje Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu.

Vir: Butan plin
 
« Nazaj na seznam
»