Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Majski okoljski dnevi v Kozjanskem parku

Objavljeno: Četrtek, 19.05.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Peskokop01

V petek, 20. maja, vabijo na dan odprtih vrat v gnezdišču čebelarja v peskokop Župjek na Bizeljskem (foto: arhiv PO).

Med 20. in 24. majem praznujemo številne mednarodne »okoljske« dneve, ki so namenjeni predvsem ozaveščanju svetovnega prebivalstva o pomenu ohranjanja narave, biotske pestrosti in zavarovanih območij. V Kozjanskem parku jih že tradicionalno obeležujemo z zanimivimi dogodki, preko katerih želimo prebivalce in obiskovalce osveščati o pomembnosti varstva narave ter jih spodbuditi k odgovornemu odnosu do narave.

  • V petek, 20. maja 2022, vas ob Svetovnem dnevu čebel vabimo na DAN ODPRTIH VRAT NA GNEZDIŠČU ČEBELARJA  v peskokop Župjek na Bizeljskem. Med 8. in 16. uro boste lahko v največji in najstarejši gnezdilni koloniji v Sloveniji izvedeli več o enem naših najbolj pisanih ptičev – čebélarju ali legátu, njegovih prehranjevalnih navadah in še mnogo več. V primeru slabega vremena dan odprtih vrat odpade.
  • V soboto, 21. maja 2022, vas ob Evropskem dnevu Nature 2000 vabimo na grad Podsreda, kjer bomo najprej ob 19:00 uri na grajskem podstrešju odprli FOTOGRAFSKO RAZSTAVO MAGIČNA NARAVA 2020. Na razstavi bodo na ogled izbrane fotografije 4. mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije, ki prikazujejo neverjetno magičnost naše narave, opozarjajo pa tudi na minljivost in naš odnos do nje.Ob 20:30 uri sledi LETNI KINO POD GRAJSKIMI ZVEZDAMI. Ogledali si bomo večkrat nagrajeni makedonski dokumentarni film »Medena dežela« (Medena zemlja) iz leta 2019. Film je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske. Dogodek izvajamo pod okriljem projekta Life Naturaviva.
  • V nedeljo, 22. maja 2022, vas ob Dnevu biotske raznovrstnosti in Evropskem dnevu parkov, ki ga praznujemo 24. maja, vabimo na POHOD NA VETRNIK in DAN CVETOČEGA TRAVNIKA. Pohod bomo pričeli ob 8:30 uri pred občinsko stavbo v Kozjem, od koder se bomo skupaj peš odpravili do Županovega brega in vrha Vetrnik (709 m), kjer bomo lahko občudovali pisani svet cvetočega hribovskega suhega travnika.Lahko se nam pridružite tudi na travniku med 10. in 12. uro – izhodiščna točka je nad domačijo Kukovičič (Vetrnik 20). V primeru slabega vremena dogodek odpade.
15. maja je še en pomemben »okoljski« dan in sicer Svetovni dan podnebnih sprememb. Kozjanski park preko celega leta izvaja aktivnosti, ki jih podpira Podnebni sklad s poudarkom na področju odstranjevanja in obvladovanja invazivnih tujerodnih vrst. 
 
Vstop na vse dogodke je prost. Prijazno vabljeni, da se nam pridružite.

Vir: Kozjanski park
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

14.05.2020 | Redakcija

Popotovanje v knjižni barok

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito