Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Posavska gasilska regija ponosna na »svojo« nagrajenko Miro Šraj

Objavljeno: Četrtek, 19.05.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
svet_clanic_gzs_izobrazevanje_predsednic_brezice (71)

Mira Šraj

Priznanje Matevža Haceta se podeljuje enkrat letno na Plenumih ali Kongresih Gasilske zveze Slovenije samo članom gasilske organizacije kot posebno in najvišje priznanje gasilske organizacije za izjemne življenjske zasluge, pomembne za razvoj ter napredek gasilske organizacije in požarnega varstva v Republiki Sloveniji. In med temi je tudi naša prizadevna gasilka Mira Marija Šraj, ki v gasilski regiji Posavje neumorno deluje na različnih področjih dolga desetletja – tudi sedaj, ko je že upokojena.

Mira Šraj je rojena je v družini z močno zakoreninjenim gasilstvom. V PGD Boštanj se je vključila leta 1969, in sicer v tekmovalno enoto mladink, s katero se je udeleževala občinskih in republiških tekmovanj. Z željo po gasilskem znanju je opravila tečaja za vodjo enote, člane višjih poveljstev in sodnico gasilskih in gasilsko-športnih disciplin. Kot sodnica se je udeleževala gasilskih tekmovanj na vseh nivojih – tudi na državnih gasilskih tekmovanjih v organizaciji GZ Jugoslavije.
darilo_za_mira_sraj_priznanje_gzs_gasilci_matevz_hace


Izobraževanje je njena stalnica. Znanje je dopolnjevala na usposabljanjih za gasilske specialnosti, kot so vodja članic, mentorica mladine in predavateljica, ter ga uspešno prenašala na mlajše generacije gasilk in gasilcev. V društvu je več kot tri desetletja opravljala delo tajnice, bila je mentorica mladim gasilcem ter tekmovalnim enotam članic, članov in veteranov. En mandat je bila predsednica društva. V Osnovni šoli Boštanj je več let vodila krožek za mlade gasilce. V GZ Sevnica je bila več mandatov vodja članic, članica Poveljstva in Upravnega odbora ter predavateljica na tečajih. Poklicno je 35 let opravljala naloge računovodkinje GZ in 14 let funkcijo blagajničarke. Bila je tudi delegatka na Kongresih in Plenumih Gasilske zveze Slovenije. Dva mandata je bila članica Poveljstva Gasilske zveze Slovenije, 10 let je aktivno delovala kot članica različnih komisij.

Za požrtvovalno in aktivno delo je prejela številna priznanja in odlikovanja, ki se jim je pridružilo tudi priznanje Matevža Haceta. Za leto 2021 ga je prejela po sklepu Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije (v sklopu gasilskih odlikovanj od 2. julija do 9. decembra 2021) – na podlagi Pravilnika o priznanjih in odlikovanjih v prostovoljnih gasilskih organizacijah.

Z obiskom jo je (sicer 29. septembra 2021) presenetila njena kolegica iz Trbovelj; regiji Posavje in Zasavje namreč zlasti z vidika dela s članicami že tradicionalno tesno sodelujeta, ob čemer ji je Magda Klopčič, sicer na lastno pobudo, a vendar v imenu več gasilk, osebno čestitala.

»Bila je zelo vesela in presenečena. Upoštevajoč vse, kar je dala in kar še vedno daje gasilstvu ne le posavskega in zasavskega prostora, pač pa tudi na ravni države, si priznanje Matevža Haceta brez kančka dvoma pošteno zasluži,« je dejala Klopčičeva v svojem in v imenu ostalih Mirinih tesnih gasilskih sotovarišic: Vladke Bučevec, Marinke Cempre Turk, Martine Jelovčan, Viktorije Bizjan, Marice Rupnik. »Ker sem najbližja in se z Miro največ druživa, sem to presenečenje organizirala v našem imenu,« je še dodala sogovornica Magda, kateri je pri poti do pridobitve fotografije (ob cvetju na fotografiji) pomagala predsednica gasilske regije Posavje Ana Nuša Somrak.

Doroteja Jazbec
 
 
« Nazaj na seznam