Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V Malem Mraševem so obnovili vaško kapelico

Objavljeno: Ponedeljek, 06.05.2024    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_2323

Nedeljska slovesnost pri vaški kapelici

V Malem Mraševem, vasi na ravnici med reko Krko in Krakovskim gozdom v krajevni skupnosti Podbočje, je na vsako prvo majsko nedeljo slovesnost ob žegnanju pri tamkajšnji kapeli Lurške Matere Božje. Letos je bilo še bolj slovesno, saj je bil ob tem blagoslovljen obnovljen oltar in ostala izvedena dela ter izboljšave.

Odkar so kapelo leta 1906 pozidali in blagoslovili, je bila tokratna obnova najverjetneje četrta po vrsti in je potekala 18 let po zadnjih večjih posegih, je povedal pobudnik in vodja obnove dr. Dejan Pacek. Največje in najzahtevnejše delo v okviru letošnje obnove je bilo restavriranje oltarja z Marijinim kipom in retuširanje poslikave na steni za oltarjem, kar je izvedel restavrator Aleš Vene s sodelavko, poleg tega so prepleskali notranjosti kapele in osvežili njeno fasado.
DSC_2311

Blagoslov obnovljenega oltarja


Stroške so pokrili tudi s pomočjo posebne nabirke, s katero so vaščani zbrani dobrih 2.500 evrov. »Ob tej priložnosti se želim zahvaliti za vaše darove in za konkretno pomoč pri obnovi, pa tudi za vse izraze podpore. Hvala tudi g. župniku, msgr. Francetu Novaku, ki je podprl idejo obnove, sklenil dogovor z restavratorjem in sploh z naklonjenostjo spremljal naše delo. Hvala tudi vsem sodelujočim pri tej sveti daritvi. Posebno hvaležnost lahko čutimo do Lurške Matere Božje, ki je sodelujoče pri obnovi med njenim trajajanjem obvarovala nesreč in nezgod, da je delo moglo nemoteno teči in doseči srečen konec,« je zbranim še dejal Pacek.

Blagoslov obnovitvenih del je že na začetku sv. maše opravil že omenjeni župnik Novak, ki je pohvalil prizadevnost vaščanov pri obnovi. Po koncu slovesnosti, ki jo je z lepim petjem, s poudarkom na Marijinih pesmih, obogatil župnijski pevski zbor, so med zbrane razdelili spominske podobice, zanje pa so pripravili tudi pogostitev.

P. P.
« Nazaj na seznam
»