Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Miran Rudan inDesign, Kontradikshn, Anja in Krištof

Objavljeno: Petek, 03.03.2023    Rubrika: Posavske glasbene novičke Redakcija
Rudan

Miran Rudan inDesign

Miran Rudan inDesign z novo skladbo, jeseni prihaja dokumentarec; posavska zasedba Kontradikshn predstavlja drugi album z naslovom Ahead of Ourselves, posavski pridih na odprtju Planice. Tokrat preberite:

Nekaj najinih stvari

Miran Rudan inDesign
(foto: Katjuša Karlovini) predstavljajo novo skladbo in videospot z naslovom Nekaj najinih stvari. »Prva verzija skladbe je bila narejena dobrih 30 let nazaj, a žal nikoli ni dobila pravega mesta. Postala je del nekega arhiva, ki pa sem ga tekom korone ponovno odprl. Vsaka skladba potrebuje svoj čas, da dozori. Takrat sem bil drug človek. Drugače sem gledal na svet in tudi svet je bil drugačen,« razloži naš posavski rojak Miran Rudan, ki je po velikih uspehih skladb Medena in Lažeš mi začrtal novo glasbeno pot. »Kot glasbenik gledam vse malo drugače, vedno pa grem rad tudi na rob prepada. Rad riskiram. Prvotno idejo smo tako z ekipo povsem predrugačili. Ohranil sem zgodbo pesmi, a jo povedal na drug način – spremenil sem ji besedilo. Tekom let sem se dokaj izpilil v pisanju in se naučil kako zgodbo večine povedati z malo besedami,« doda. Glavno vlogo v videospotu tokrat odigra najbolj kosmat član Rudanove družine – samojed Ari, v nekaj kadrih pa se mu pridruži tudi Miranova partnerka Anita. Dodajmo še, da priljubljeni pevec z omenjeno skladbo začenja leto proslavljanja 40-letnice svoje glasbene kariere, v kateri je sicer nanizal kup uspešnic, ki jih danes na njegovih koncertih prepevajo tudi mladi. Vse o karieri in prelomnih trenutkih njegovega življenja si bomo lahko jeseni ogledali v dokumentarnem filmu z naslovom Amen!

Ahead of Ourselves

Kontradikshn

Kontradikshn

Zasedbo Kontradikshn (foto: Jaka Ceglar) iz Posavja smo v naši rubriki že predstavljali. Njen nastanek sega v leto 2010, sestavljajo jo: Petar Stojanović (vokal, sinti), Matej Plešej (kitara, sinti) in Anže Kump (bobni). Člani prihajajo iz različnih ozadij, njihovo glasbo označujejo za mešanico različnih vplivov, od electro-punka in industriala pa vse do rocka. Tokrat predstavljajo drugi album z naslovom Ahead of Ourselves, ki nas spominja, da na nek način živimo prehitro, saj nenehno drvimo k nekim ciljem, ki nas na koncu lahko pripeljejo v apokaliptično stanje uma. »Četudi se na trenutke zdi, da Kontradikshn osvobaja nakopičeno jezo, je glasbeni slog skupine dovolj intuitiven, kontroliran in hkrati energičen, da poslušalec dobi občutek hipnotične mantre, ki daje prosto pot predvsem vznesenosti in nikakor ne pretirani evforiji,« je med drugim o novi plošči zapisal Miroslav Akrapović za osrednje informacijsko središče na področju glasbene kulture v Sloveniji – Sigic. Dodajmo, da so skupino v preteklih letih že opazili na Balkanu, saj je že pred desetletjem, leta 2013, osvojila 2. nagrado na največjem regionalnem festivalu za nove bende, na Demofestu v Banjaluki. V letih 2017–2020 so imeli več kot 75 koncertov po enajstih državah.

Anja Baškovč in Krištof Strnad na odprtju Planice

krištof

Krištof Strnad med pevci Zbora Slovenske filharmonije (foto: Youtube)

V Kranjski Gori so slovesno odprli svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki ga gosti Planica. Za navdušenje mnogih je na otvoritveni prireditvi s skladbo, ki temelji na stari slovenski pesmi Oj, Triglav, moj dom, poskrbela glasbena skupina Laibach. K sodelovanju so povabili še številne druge znane glasbenike: pevko Severo Gjurin, pevca skupine Siddharta Tomija Megliča, Borisa Benka iz skupine Silence, citrarko Ireno Anžič, tolkalko Petro Vidmar, člane Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilsko sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije. Brez posavskega pridiha tudi tokrat ni šlo, saj je med plesalkami pri omenjenem nastopu sodelovala tudi Brežičanka Anja Baškovč, ki je med drugim v preteklosti nastopila v videospotih skupine Leeloojamais, Nine Pušlar, raperjev Zlatka, Nipkeja in Trkaja, sodelovala v oddaji Zvezde plešejo in s priznanimi koreografi v ZDA, med pevci pa prav tako Brežičan Krištof Strnad, ki smo ga skupaj z družino predstavili v prejšnji številki časopisa.

S. U.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

24.11.2023 | Posavske glasbene novičke

Grizl izdali tretji album »Rojen v ognju«

26.11.2023 | Posavske glasbene novičke

Lara Love & Sky v eter poslala Animo