Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavske glasbene novičke: Miran Rudan, Matevž Derenda in Vilko Urek

Objavljeno: Petek, 15.04.2022    Rubrika: Posavske glasbene novičke Redakcija
Miran Rudan
​Prevarani Miran Rudan; Matevž Derenda okužen s koronavirusom; glasbeni pedagog in knjižničar poziva brežiške glasbenike. Tokrat preberite:  

Miran Rudan je na radijske valove poslal novo skladbo z naslovom Lažeš mi, s katero premierno predstavlja tudi svoj nov spremljevalni band inDESIGN (foto: osebni arhiv). Skladba je nastajala kar nekaj časa in po mnenju Rudana je prav tako, da se vse poklopi, da je vsaka stvar na svojem mestu ter da je izdelek resnično takšen, kot smo želeli. Ob tem pevec doda, da se zmagovalnega konja ne menja, zato tudi ekipa tokrat ostaja ista kot pri skladbi Medena, ki je skoraj leto dni ohranjala visoka mesta na lestvicah največkrat predvajanih slovenskih skladb. Glasba je delo Matjaža Vlašiča, za aranžma je poskrbel Krešimir Tomec, za besedilo pa kar sam pevec. »Marsikdaj me vprašajo, ali gre pri besedilih za osebne izkušnje – tako kot večina sem tudi sam že bil kdaj razočaran, tako v ljubezni kot na splošno, in prav je, da dam to na papir. Vsi verjetno poznamo občutek izdaje in verjamem, da se lahko tako v moji novi zgodbi najde prav vsak,« o skladbi spregovori frontman skupine in poudari, da tokrat skladba ne opisuje nujno le ljubezenskega razmerja, ampak lahko tudi prijateljstvo oz. na splošno situacijo, v kateri smo se znašli zadnji dve leti. Kot zanimivost dodajmo, da se je v videospotu znašel tudi Miranov najmlajši sin Niko, ki je ravno na dan snemanja dopolnil deset let.

Matevž derenda
V šovu Znan obraz ima svoj glas tokrat ne gre brez posavskega pridiha. V njem se namreč vsak teden z drugo pevsko vlogo preizkuša sin naše glasbene dive Nuše Derende, sicer pa član fantovske skupine Boom!, Matevž (foto: POP TV). Preteklo nedeljo bi moral moral nastopiti v prvem duetu sezone z Martino Majerle, a je bil pozitiven na koronavirus, kar pomeni, da slovenske različice Shakire in Malume nismo mogli spremljati. Matevžu je bilo izjemno žal, da je zaradi njegove okužbe tudi Martina ostala brez nastopa, zato ji je posnel video sporočilo. Pevka, ki nas je nekoč zastopala na Evroviziji, je bila sprva zelo šokirana in presenečena, a je seveda razumela, da gre za višjo silo in mladeniču zaželela hitro okrevanje. Je pa našemu posavskemu rojaku uspel eden boljših nastopov v šovu, ko je imitiral legendo muzikalov, igralca Donalda O'Connorja, zaradi česar je imel pri pesmi Make 'em laugh še dodatni igralski in koreografski izziv, ki ga je opravil odlično. Žirantka Ana Maria Mitič pri tem ni skoparila s pohvalami: »Matevž, če si si vzel ta nastop kot avdicijo, sem prepričana, da si si odprl marsikatera vrata. Ti si dokazal, da si res fantastičen v muzikalih.«

V brežiški občini je v nastajanju zanimiva publikacija z naslovom Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas. Obsežnega dela se je lotil glasbeni pedagog in knjižničar Vilko Urek. Delo bo zajemalo vse inštrumentaliste, pevce in plesalce, ki so in še delujejo v občini Brežice od leta 1955 do danes. Avtor publikacije bo glasbenike predstavil v 10 poglavjih: 1. Znani solistični »muzikanti« in »zabavljači«; 2. Manjše glasbene zasedbe, skupine in ansambli; 3. Večje zasedbe in ansambli; 4. Druge zasedbe in ansambli; 5. Veliki orkestri; 6. Folklorne in plesne skupine; 7. Vokalne zasedbe; 8. Pevski zbori; 9. Glasbeni pedagogi in 10. Brežičani izven Brežic. Kljub dejstvu da je popisovalec kar dober poznavalec glasbenega utripa v občini Brežice in je navezal stike že z mnogimi glasbeniki, vseeno ugotavlja, da še vedno naleti na zasedbe in posameznike, ki jih ne pozna in bi bilo krivično, da ne bi našli svojega mesta v tej res podrobni enciklopediji. Ravno zato prosi vse bralce Posavskega obzornika, če s kom, ki pozna kakega glasbenika ali se sam ukvarja na kakršen koli način z glasbo, še ni navezal stika, da mu pišejo na e naslov: vilko.urek@gmail.com.

S. U.
 
 
« Nazaj na seznam
»