Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rudolf Gas in Peter Dirnbek z novima videospotoma

Objavljeno: Četrtek, 12.11.2020    Rubrika: Posavske glasbene novičke Redakcija
Rudolf Gas

Rudolf Gas

V teh dneh se z novima videospotoma predstavljata dva posavska glasbenika: Rudolf Gas z videospotom za skladbo Naj vse ustavi se, Peter Dirnbek pa za skladbo Pustna, ki napoveduje njegov tretji avtorski album.

RUDOLF GAS - "NAJ VSE USTAVI SE"

"Naj bo čas nov, a duše stare so ... naj vse ustavi se in naj gre le srce - naprej! Daj poglej ... ko se cvet odpira in ti kaže vse, daj poglej kako ljubezen išče nove srečneže..." 

Rudolf Gas predstavlja nov videospot za skladbo "Naj vse ustavi se". Čudovita melodija s čustvenim besedilom nam poboža dušo, hkrati pa nas napolni s pogumom in optimizmom, ki sta več kot dobrodošla v časih v katerih smo se znašli.

Skladbo, ki je del aktualnega albuma Rudolfa Gasa Svet planet, lahko doživljamo kot vpogled v norijo, ki dandanes preplavlja ves svet planet. Nov videospot "Naj vse ustavi se" nas popelje v trenutke, ki smo se jih naučili preživeti sami s seboj oziroma s svojimi najbližjimi. 

Čas se je ustavil, pred nami so nove dimenzije in nova obzorja. Tukaj so trenutki, ko lahko življenje pogledamo iz nove perspektive ... Danes svojo zgodbo pišeta  ljubezen in sočutje .... "A veš, da krila so a se ne vidijo ...

Novi singel Pustna (Peter Dirnbek & Vox Populi)

Peter Dirnbek

Peter Dirnbek (foto: Klemen Razinger)

Pustna
je prvi singel iz nastajajočega tretjega avtorskega albuma Petra Dirnbeka & Vox Populi, ki bo naslednje leto izšel po že tradicionalnih sedemletnih premorih – Peter Dirnbek & Vox Populi (Vox Records 2007) in Pesmi o svobodi (Vox Records 2014).
 
Besedilo za pesem Pustna je napisal Peter Dirnbek, glasbo je ustvaril Miha Koretič, aranžma pa Enos Kugler. Gre za poziv, naj se maškarada ali pustovanje prekine, pri tem pa meri na maske, ki jih nosijo politični akterji – ti govorijo eno, delajo drugo, predvsem pa za dosego svojih ciljev ne izbirajo sredstev. Osrednji lik pesmi je bajeslovno bitje Kurent. V slovenski mitologiji predstavlja znanilca sprememb, ki jih s seboj prinaša nov cikel življenja skupaj s pomladjo.
 
V danih okoliščinah si vsi želimo preporoda, novega začetka, veselja in življenja, ki naj zamenja trenutno odtujenost vsesplošnega družbenega životarjenja, zato:
 
“Kurent igraj
in daj nam to moč,
da bomo plesali
celo noč!
Kurent zapoj,
preženi ta mraz,
ki se zavlekel
je med nas! “


Videospot iz filma Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja

V spotu uporabljeni ter z dovoljenjem producenta pridobljeni posnetki Kurenta so iz celovečernega dokumentarnega filma Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja - Ivan Cankar, ki je nastal pod režijsko taktirko Dušana Moravca in v produkciji Friendly Production (DOP Matjaž Mrak).

Ur./vir: Tina Fujs, Anja Pavlin
« Nazaj na seznam

Več iz rubrike Posavske glasbene novičke

»

najbolj brani članki