Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izjava za javnost Zavoda EMMA v času Mednarodnih dnevov boja proti nasilju

Objavljeno: Ponedeljek, 27.11.2017    Rubrika: Prejeli smo Sporočilo
Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja, ki deluje že od leta 2000 v Ljubljani in ima od leta 2007 organizacijsko enoto v Krškem, poleg nudenja psihosocialne pomoči žrtvam nasilja izvaja tudi preventivno delo za prepoznavanje in preprečevanje  nasilja.

Približujejo se  Mednarodni dnevi  boja proti nasilju, ki se pričnejo  25. novembra z dnevom boja proti nasilju  nad ženskami ter  končajo 10. decembra na dan človekovih pravic.
 
V letošnjem letu bomo kot preventivne akcije izvedli predstavitev z delavnico »Nasilje nad starejšimi«  po različnih Domovih za starejše, Društvih upokojencev in Večgeneracijskih centrih: V zadnjih letih  na našo brezplačno telefonsko številko za pomoč žrtvam nasilja prejemamo vse več klicev starostnikov, ki poročajo o nasilju, ki se jim dogaja:
 
»V domu mi ni lepo.. Če se pri jedi popackamo so zelo jezni. Osebje kriči na nas. Samo nič ne naredite....ne kličite v dom, ker bo potem samo še slabše. Želela sem samo nekomu povedati, ker mi je res težko.«
 
»Prosim pomagajte. Sin in snaha izvajata vsakodnevno nasilje nad menoj. Pred enim mesecem, sta mi polomila tudi zobno protezo. »
 
Populacija starejših ljudi v Sloveniji se povečuje, zato se bomo seveda srečevali tudi z vse več primeri nasija nad starejšimi, tako je nujno, da k tej problematiki pristopimo celovito ob vključevanju vseh resorjev in ob čimvečjem ozaveščanju tako starejših kot tudi tistih, ki prihajajo z njimi v stik.
 
Nasilje nad starejšimi, je tako kot vse oblike nasilja kršenje temeljnih človekovih pravic in ga moramo kot takega tudi obravnavati. Prav starejši so namreč izrazito ranljiva ciljna skupina, ki je v zadovoljevanju svojih potreb ter uveljavljanju svojih pravic prepogosto spregledana. Nasilje starejši dnevno doživljajo v svojih domovih, javnih prostorih in tudi institucijah (bolnišnice, domovi za ostareli ipd.).
 
Tim strokovnih delavk Zavoda EMMA
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

06.11.2020 | Redakcija

Namaz iz dimljene postrvi

13.12.2020 | Redakcija

Ribiška družina Sevnica

05.05.2020 | Redakcija

Žganje je imelo boljši okus