Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami

Objavljeno: Sobota, 27.11.2021    Rubrika: Prejeli smo Sporočilo
Canva violence

Fotografija je simbolična (foto: Canva).

Kampanja “16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami”, katere letošnji naslov je: Pobarvamo svet oranžno! Končajmo nasilje nad ženskami zdaj! (mednarodni naslov: #Orange the World: End Violence Against Women NOW) se vsako leto začne 25. novembra, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami.

Generalna skupščina Združenih narodov, opredeljuje nasilje nad ženskami kot: "Vsako dejanje nasilja na podlagi spola, ki je posledica ali ima lahko za posledico fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk, vključno z grožnjami s tovrstnimi dejanji, prisilo ali samovoljnim odvzemom prostosti, bodisi v javnem bodisi v zasebnem življenju". Zakon o preprečevanju nasilja v družini (ZPND) določa, da je nasilje vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu družinskemu članu oziroma zanemarjanje ali zalezovanje žrtve ne glede na starost, spol ali katerokoli drugo osebno okoliščino žrtve ali povzročitelja nasilja in telesno kaznovanje otrok.
 
V Sloveniji je nasilje pogost pojav v družbi, ki je velikokrat spregledano ali minimalizirano. Strokovne_i delavke_ci, ki ponujamo psihosocialno podporo žrtvam nasilja opažamo, da se je v teh težkih časih stopnjevalo nasilje v družinskem krogu in partnerskih odnosih. Poleg tega nam žrtve nasilja poročajo, da jim je bilo v času izrednih razmer, ki jih je povzročila pandemija virusa Covid-19, izrazito težje priti do ustrezne podpore in pomoči, ki bi jih opolnomočila in omogočila, da odidejo iz nasilnega odnosa.
 
Nevladne organizacije še vedno stremimo k temu, da delo poteka nemoteno, zato smo na Zavodu Emma, Centru za pomoč žrtvam nasilja delo z uporabnicami/ki prilagodile trenutnim okoliščinam povezanimi z epidemijo in tako omogočile, da osebna svetovanja, delavnice in skupine za samopomoč potekajo tudi preko spleta in telefona.
 
Pomoč žrtvam nasilja je kljub epidemiji na voljo, delujejo tudi varne hiše in krizni centri, pokličejo lahko katero izmed svetovalnic za žrtve nasilja, policijo ali pristojni center za socialno delo.
 
V času omejenih stikov, je toliko bolj pomembno, da se okolica odzove na vsak sum nasilja in da vsi kot družba pokažemo ničelno toleranco do nasilja. 

Zavod EMMA
« Nazaj na seznam
»