Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Aljoša Rovan: Pozivam vse, naj se obnašajo odgovorno

Objavljeno: Torek, 22.12.2020    Rubrika: Prejeli smo Bralci pišejo
Na dan, ko tole pišem (17. 12. 2020), je Slovenija neslavna prva na svetu po številu umrlih zaradi Covid-19 na milijon prebivalcev (20 umrlih na milijon na dan, vir ourworldindata.org), Posavje prvo v Sloveniji po številu aktivnih okužb (1577 okuženih, vir covid-19.sledilnik.org), občina Brežice pa prva v Posavju po številu okužb na včerajšnji dan (47 novookuženih, vir Posavski obzornik).

Vlada nam je predpisala stroge ukrepe za omejevanje epidemije. Zaprtje vseh šol. Prepoved prehajanja občinskih meja. Policijska ura. Druženje dovoljeno samo v okviru gospodinjstva. Nošenje mask obvezno tudi na odprtem, tudi ponoči, sam, v gozdu. Imamo najvišje kazni za neupoštevanje ukrepov v Evropi: 400 Eur, če na javnem mestu ugrizneš v rogljiček ali če na Trgu Republike bereš ustavo. Ob tem sprejemajo še celo vrsto škodljivih ukrepov, ki z epidemijo nimajo zveze. O malverzacijah pri nabavah zaščitne opreme ne bom, o tem je bilo prelitega že ogromno črnila. Skoraj vsak dan je pri kršenju ukrepov zasačen kdo iz vladne ekipe. Zaradi tega in ne zaradi neubogljivega ljudstva so rezultati najslabši na svetu.  

V teh časih nam je brežiški župan iz največje vladne stranke poslal vabilo na sejo brežiškega občinskega sveta. Vprašal sem, kako to, da imamo sejo v živo in ne seje online, torej na daljavo. V odgovoru je pisalo, da odlok o prepovedi zbiranja ne velja za organe lokalne skupnosti in da Poslovnik občinskega sveta ne omogoča seje na daljavo. To seveda ni res, v poslovniku o tem ne piše nič. Kar ni prepovedano, je dovoljeno, naj bi bil osnovni princip delovanja pravne države. Pisalo je tudi, da je pri eni izmed točk tajno glasovanje. Tudi to je rešljivo, obstajajo preizkušene metode za tajno elektronsko glasovanje. 

Približno istočasno je prišlo še eno sporočilo, v katerem med drugim piše: »S ciljem preprečevanja širjenja okužb vam pred sejo občinskega sveta ponujamo možnost hitrega testiranja na Covid, da se prepričate, da nimate okužbe. Hiter test priporočamo vsem, še posebej pa posameznikom, ki imate morda simptome in jih sami ne morete opredeliti, ali gre za Covid ali morda za prehlad oz. gripo.« To me je šokiralo. Že vsaj pol leta velja, da ljudje s simptomi nimajo kaj hoditi okrog, ampak naj pokličejo osebnega zdravnika, ki jih naroči na testiranje. Očitno kljub številnim umrlim nekateri te epidemije še vedno ne jemljejo resno. 
Županu sem predlagal, naj se seja odpove in jo organizira na daljavo. Glede na to, da na seji ni bilo nobenih zelo nujnih zadev (edino točko, pri kateri imamo rok, bi morali izpeljati do 25. januarja), bi to zlahka storili.  

Zase se ne bojim preveč. Nisem še prestar in razen izrabljenih kolen nimam zdravstvenih težav. Že v prvem valu epidemije sem se prijavil kot prostovoljec za pomoč, v drugem valu pa sem dvakrat pomagal pri selitvah pohištva in škatel z lastnino varovancev iz enega v drugi del brežiškega doma za upokojence. Nekdo je to moral storiti. Škatel in postelj se tudi v 21. stoletju ne da premikati prek internetne povezave. Sestankuje pa se lahko, to počne praktično ves svet. 

Na seji občinskega sveta se zbere 30 svetnic in svetnikov, ob njih pa še kompletno vodstvo občinske uprave, vabljeni gostje in predstavniki medijev, skupaj okrog 40 ljudi. Kar nekaj svetnic in svetnikov je starejših od 65 let, torej so v ogroženi skupini. Ostali pa prihajamo v stik z ogroženimi sorodniki, sosedi, sodelavci. Seja v živo je nevarna, neodgovorna in nepotrebna, zato se je protestno nisem udeležil.

Župan na moj konstruktiven in dobronameren predlog, glede na dosedanje izkušnje nič kaj presenetljivo, ni niti odgovoril. Mogoče bi bilo drugače, če ne bi baje prav pred kratkim prebolel korone in bi se vsaj malo bal zase. Za druge se očitno ne. 
Ta virus ni hec. Pozivam vse, naj se obnašajo odgovorno, vodilne pa, naj namesto z represijo vodijo z zgledom. Vsem srečno v 2021, pamet v roke in ostanite zdravi! 

Aljoša Rovan, član Občinskega sveta občine Brežice
 
« Nazaj na seznam
»