Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dimniški požari

Objavljeno: Ponedeljek, 26.01.2015    Rubrika: Prejeli smo
Dimniški požari

Oglašam se vam, ker me vse večkrat zmoti pisanje medijev, kako bi uredili dimnikarsko službo. To službo je uvedla Marija Terezija in je funkcionirala vse do nedavnega. Sedaj pa je praksa in stroka razvrednotena, nasprotno pa je s teorijo o tej službi, ki pa je v praksi ne izvedljiva.

Dejstvo pa je, da samo pravilno vgrajeni dimniki, kurilne naprave ter vzdrževanje in redno čiščenje le-teh je edini pogoj, da ne prihaja do dimniških požarov, zastrupitev in smrti ljudi, ter onesnaževanja zraka in okolja.

Nihče ne napiše, da tisti, ki ne spoštujejo rokov rednega čiščenja kurilnih in dimovodnih naprav, kljub temu, da je obveščen, obiskan , plača stroške intervencije gasilcev in vseh ostalih pristojnih. Zakaj moramo to plačati vsi davkoplačevalci? Lastnik pa je namenoma kršil predpise!

V prilogi sta tipična primera. Ob obisku dimnikarja le šikaniranje, potem pa... (glej prilogo).

Eden od teh primerov je bil tudi prijavljen pristojni inšpekcijski službi, ki ravno tako ni odigrala svoje vloge. Posledica: požar, ogrožanje ljudi in premoženja, onesnaževanje zraka, okolja itd....

V tem trenutku niti ni pomembno kdo naj bi očistil kurilne in dimovodne naprave, pomembno pa je, da bi država morala poskrbeti, da bi bili vsi dimniki očiščeni in s tem bi bila preprečena nevarnost požara in zastrupitve ali celo smrti ljudi. In to se da urediti!

Upam, da glede na naveden zapišete kakšno pozitivno informacijo in tako lastnike in uporabnike kurilnih in dimovodnih naprav osvestimo o nujnosti vzdrževanja in čiščenja le-teh.

Direktorica Snedim, d.o.o. Ana Jelančić

« Nazaj na seznam