Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izjava Sveta KS Sp. St. Grad - Sp. Libna v zvezi s požarom na deponiji

Objavljeno: Četrtek, 05.01.2023    Rubrika: Prejeli smo Sporočilo
323412120_550296043644659_4567014738465021527_n

Foto: FB

V zvezi s požarom na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad na novega leta dan smo na uredništvo prejeli izjavo sveta KS Spodnji Stari Grad - Spodnja Libna. V nadaljevanju jo objavljamo v celoti.

Izjava za medije v zvezi s požarom na sanitarni deponiji

Dne 1. 1. 2023 v popoldanskem času je ponovno zagorelo na sanitarni deponiji Spodnji Stari Grad. Tudi tokrat smo jo odnesli brez posledic, saj se je dim valil vzhodno od vasi. Velika verjetnost obstaja, da je v tretje ne bomo odnesli tako dobro. Kljub razpravi na zboru krajanov po prvem požaru ugotavljamo, da določene zaveze oz. sklepi s točno določenimi nalogami in terminski določitvi niso bili izpolnjeni.

Glede na to, da je na deponiji ponovno zagorelo, vmes je gorelo tudi v novembru (ko je zgorel stroj za stiskanje), se sprašujemo, ali so bili v zadostni meri izvedeni obljubljeni ukrepi in kdo je odgovoren za to. Sprašujemo se, kdo nam sploh lahko da zagotovila, da podobnega primera ne bo več upoštevajoč dejstvo, da nismo dobili odgovorov na vprašanja in ne vemo več, komu lahko sploh še zaupamo. Ali so inšpekcijske službe slepe in ali sploh delujejo?

Krajani Spodnjega Starega Gradu glede na vse opisano zahtevamo, da se NENORMALNA KOLIČINA mletega odpada iz zaloge nemudoma odstrani iz našega okolja, kar je edino zagotovilo, da ne bo spet zagorelo. Predelava in sortacija naj se prilagodi potrebam našega ožjega okolja. Ni potrebno, da rešujemo komunalno problematiko skoraj cele Slovenije.

Od občinskega sveta zahtevamo, da se ta problematika obravnava prednostno in se najdejo ustrezne rešitve. Če bi veter pihal z isto močjo v smeri jugozahoda, verjamemo, da požara ne bi pogasili teden dni. Po okoljski katastrofi (bili smo zelo blizu) bo prepozno. Tako župan in občinski svet kot lastniki ter družba Kostak kot upravljalec morajo narediti korak v rešitev ogrožanja prebivalcev. Samo obljube nam ne pomagajo in vodijo v državljansko nepokorščino. Prebivalci Spodnjega Starega Gradu že leta opozarjamo na nepravilnosti (hrup, smrad, promet vlačilcev skozi naselje) in zahtevamo odgovore ter končno tudi ukrepanje.

Predsednik sveta KS Spodnji Stari Grad – Spodnja Libna Jože Stibrič
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki

09.03.2021 | Redakcija

Epidemija in hišni ljubljenčki