Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izjava Umetniškega plesnega združenja Slovenije

Objavljeno: Petek, 17.12.2021    Rubrika: Prejeli smo Sporočilo
IMG_1645-1500

Foto: arhiv PO

​Ples je pomemben del naše kulture in bistven način življenja in preživljanja prostega časa za mnoge izmed nas. V zadnjih zdaj že dveh letih smo se morali veliko prilagajati in marsičemu odrekati, biti potrpežljivi in prilagodljivi. 

Dokazali smo, da lahko, da hočemo, da znamo, da zmoremo in ker se plesu ne bomo odrekli, smo našli načine, da smo nadalje razvijali svojo strast do plesa in umetnosti. Zato smo konec leta 2020 ustanovili resnično demokratično ter pošteno Umetniško plesno združenje Slovenije s kratico UPZS. V tem kratkem času dobrega leta so postali člani združenja plesni klubi, društva, skupine in posamezniki. Ustvarili smo nacionalni forum plesalcev, trenerjev, sodnikov, plesnih klubov, lastnikov plesnih šol, kjer je mogoče na sproščen, sodoben in inovativen način razpravljati in razvijati plesno-tekmovalne discipline in plesno kulturo v celoti. Naš namen je, da je umetnost plesa veliko več kot le tekmovanje. Ples je šport samo toliko, da se tekmuje in določa vrstni red, ob tem pa je treba upoštevati predvsem umetniški in tehnični del. Vsem plesalcem želimo dati priložnost, da tekmujejo na državnih in mednarodnih tekmovanjih, brez predpogojev, da bi morali biti vrhunski plesalci, ali biti člani določene zveze. Želimo, da bi lahko plesali vsi. Trenutno združujemo  22 slovenskih plesnih klubov s plačano članarino in pristopno izjavo in vsak dan nas je več. Ravno v tem obdobju pred januarsko skupščino se srečujemo z zainteresiranimi klubi in jim predstavljamo način reorganizacije vodstva združenja. Člani UPZS se udeležujejo tekmovanj in festivalov doma in v tujini kjer se predstavljajo že skoraj kot »velesila«, saj naši plesalci v vseh disciplinah dosegajo najvišje ocene in rezultate. UPZS je tudi članica Svetovne umetniške plesne zveze (WADF), naš predsednik Dušan Vodlan pa celo eden izmed voljenih podpredsednikov svetovnega združenja WADF. UPZS deluje v okviru pravilnikov svetovnega združenja, saj je njihovo poslanstvo enako našim ciljem in namenu.

Združenje deluje transparentno in odprto za vse, ki radi plešejo in imajo radi ples. Velik poudarek dajemo sojenju in sodniškemu sistemu, da ta temelji na čim večji objektivnosti ocenjevanja, transparentnosti, boljšemu razumevanju ocenjevanja, najprej za plesalce in koreografe ter prav tako za medije in širšo javnost. Sodnike vabimo iz drugih držav in od vsakega sodnika pri vsakem kriteriju se najboljša ocena in najslabša brišeta! Trenerska in sodniška organizacija delujeta z roko v roki, tako da bosta usmerjala razvoj plesa in se dopolnjevala, vendar bomo poskrbeli za ločitev sodnikov in trenerjev v svojih vlogah. Ples je edina športna panoga v Olimpijskem komiteju, ki dovoljuje soditi trenerju svojemu plesalcu, kar je sporno in neetično. V združenju UPZS tega ne bomo dovolili, zato bomo striktno ločili sodnike in trenerje, kar je smiselno in pravilno.

Plesalci in klubi UPZS so se v minulem letu udeležili naslednjih tekmovanj in dosegli odlične rezultate: Državno prvenstvo UPZS Brežice, junij 2021 (prvenstva se je udeležilo 26 klubov z 452 plesalci, kar je za tako kratek čas res zavidljivo število udeležencev), Svetovno prvenstvo WADF Budva Črna Gora, oktober 2021, Svetovno prvenstvo WADF Liberec na Češkem, Plesni Festival Malinska Krk november 2021, Festival Zagreb 2021. Vse dobro v letu 2022, veliko plesa in dobre volje vam želimo.

UPZS
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte