Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izjava za javnost ob mednarodnih dneh akcij proti nasilju nad ženskami (25. november – 10. december)

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Prejeli smo
Izjava za javnost ob mednarodnih dneh akcij proti nasilju nad ženskami (25. november – 10. december)

Nasilje nad ženskami je družben problem.Vsako leto se konec novembra spomnimo doseženih mejnikov na področju preprečevanja in pomoči ženskam, ki doživljajo nasilje in pripravimo različne akcije za ozaveščanje splošne javnosti o tej problematiki.

25. november je bil razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981. Prva kampanja za človekove pravice žensk (16 dni boja proti nasilju nad ženskami) je potekala leta 1991, v Sloveniji pa je bila prva kampanja izpeljana leta 1999 in takrat se je zavest o problemu nasilja nad ženskami zelo povečala. Združeni narodi so l. 1993 v Deklaraciji o odpravi nasilja nad ženskami nasilje nad ženskami opredelili kot "vsako dejanje nasilja, ki temelji na spolu in ima za posledico ali je verjetno, da bo imelo za posledico, fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk. Vključene so tudi grožnje s takšnimi dejanji, odvzem ali samovoljna omejitev prostosti, ne glede na to, ali se to dogaja v zasebnem ali javnem prostoru."

Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja, se mednarodnim dnem akcij proti nasilju nad ženskami pridružuje s svojo akcijo ozaveščanja splošne javnosti v Posavju. Sodelavke in prostovoljke Zavoda EMMA bomo v posavskih občinah (Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki in Sevnica) delile promocijski material za ozaveščanje javnosti o problematiki nasilja v družini in o možnih oblikah pomoči. S svojimi izkušnjami in znanjem bomo osvetljevale ta problem nasilja v družini in javnost ozaveščale o problematiki, pred katero si dostikrat zatiskamo oči.

Prav tako se bomo v okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami udeležile predavanj, delavnic in izobraževanj s tega področja in jih s svojimi izkušnjami in prisotnostjo tudi obogatile in popestrile.

Več informacij na spletni strani http://zavod-emma.si/ ali na telefonski številki 07-490-65-10.

Sodelavke Zavoda EMMA, Ljubljana in Organizacijska enota Krško

« Nazaj na seznam
»