Časopis za pokrajino Posavje
25.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odgovor Ani Jelančič

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: Prejeli smo
Odgovor Ani Jelančič

Verjetno pomotoma, ste poslali na naš naslov pošto, vendar brez vsebine. Vsebino so nam posredovali drugi, ki so to pošto tudi dobili. Kljub temu vam bomo odgovorili, ker je to naše osnovno poslanstvo, da se borimo proti vsem nepravilnostim na dimnikarskem področju, ki jih je ogromno.

Pravite, da je dimnikarstvo v naših krajih uvedla Marija Terezija. To vam ne oporekamo in se tudi sedaj ne zavzemamo za njeno ukinitev kakor to vi trdite. Marija Terezija je uvedla še marsikaj drugega, ki še danes funkcionira. Uvedla pa je tudi pravila, ki so se morala spoštovati tisti, ki so pa pravila kršili so bili pa kaznovani. V tem se pa razlikujemo mi v civilni iniciativi, ki zagovarjamo pravično in pošteno zakonodajo, od vas izvajalcev dimnikarskih storitev, ki zagovarjate svoje osebne interese.

Povsod kjer se oglašate dimnikarski izvajalci poudarjate naslov zakona, ki zveni tako znanstveno in pomembno. Vsebina zakona pa poudarja samo vaše koristi in sankcije za tiste, ki se vam uprejo. Če zakonodaja ne bi vsebovala toliko nepravilnosti – (nepoštenosti), ne bi prišlo do tolikšnega odpora.s strani uporabnikov dimnikarskih storitev.

V koncesijah ki jih imate je navedeno neko število kurilnih naprav na določenem območju, običajno je to polovico manj kot jih je v resnici. Delo pa opravljate na vseh kurilnih napravah kolikor jih je. Se vam ne zdi, da tukaj nekaj ni v redu. To vam omogoča prikrivanje zaslužkov, ker prikazujete samo toliko kot je v koncesijski pogodbi navedeno in samo od tega odvajate davke. Poleg tega pri vseh drugih koncesijah morajo koncesionarji plačevati koncesijske takse državi, dimnikarjem pa tega ni potrebno. Pri tem je država oškodovana za velike vsote denarja. Spomnite se koliko ste dobili od nekdanjega MOP samo za eno koncesijsko območje, ker so baje »pozabili« vam odgovoriti. Tudi takšnim nepravilnostim želimo narediti konec.

Današnji dimnikar ni več tisti, ki smo ga poznali in izhaja iz časa Marije Terezije. Takrat je dimnikar nosil lestev, več metrov dolgo omelo in še ostalo orodje. Kaj pa danes? Lestve posebno pa omela ne nosi nobeden več. Danes je glavno orodje kovček pisalo in blok z delovnim nalogom in nekakšen račun, ki ni niti registriran. Takšnega delavca bi morali preimenovati v inkasanta ali izterjevalca rente podarjene s krivično zakonodajo. Današnji izvajalci si pripisujete preveč pomembno vlogo, ker tega in takšnega dela ne izvajate. Dimnike na malih kurilnih napravah nikjer ne čistite od vrha do tal, temveč, če sploh le do višine ene etaže. Ravno zaradi tako pomanjkljivega dela prihaja do dimniških požarov.

Z zakonom vam je podarjeno merjenje emisij in pregled zračnikov. Poudarjamo, da nikjer v zakonu ni opredeljeno kaj sploh je pregled zračnikov. Ne veliko mestih smo že zapisali in povedali, da dimnikarji niso usposobljeni ne strokovno niti po opremi, da bi izvajali meritve emisij. To dokazujejo študije, ki so bile izdelane s strani Strojne fakultete v Ljubljani. Spornost obstoječe zakonodaje je dokazana s študijo dr. Cirila Ribičiča. Vsa ta dokumentacija je dostopna na spletni strani DCI Malečnik.

In kaj ste storili vi dimnikarski koncesionarji v svojih vrstah proti tistim, ki so množično kršili zakonodajo? Neupravičeno zaračunavanje potnih stroškov, prirejanje cenikov, zaračunavanje višjih zneskov kot jih predpisuje cenik. Ste morda na svoji zbornici obravnavali katerega od izvajalcev, ki so zlorabljali ljudi, ki niso seznanjeni z zakonodajo?

Omenjate tudi medije, tako je razumeti, da slabo pišejo o dimnikarjih. Napisane so samo tiste slabosti in zlorabe zakonodaje, ki ste jih dimnikarji počeli.

Poudarjamo, da so med dimnikarji tudi takšni, ki dobro delajo in ne izkoriščajo ljudi, ki ne poznajo zakonodaje.Dimnikarji ste si prilastili prevelik pomen glede na vaše delo. Mi pa se zavzemamo, da boste dimnikarji opravljali izključno dimnikarsko delo kot ga je uvedla Marija Terezija, to je čiščenje dimnikov po celi višini in kurilnih naprav na trda goriva. Na ta način bo dimnikar spet imel veljavo kot jo je imel nekoč. Vi jim pa nabavite lestve in dolga omela za vsaj dve etaži. Kajti ta čas sprememb se bliža.

Dne, 23.1.2015

Za DCI Malečnik Jožef ŠkofZa VCP Dimnik Kramar Matija

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Otroške sobe

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna