Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ovce pred tatovi niso varne niti v Pošteni vasi

Objavljeno: Sreda, 26.07.2023    Rubrika: Prejeli smo Bralci pišejo
1690293320340

Zelo dobro vidne sledi vozila, s katerim so tatovi prišli in se odpeljali z ukradenimi ovnom in ovcami.

Ob koncu dneva, 18. 7., oziroma v noči na 19. 7., so nekje ob 0.30, ko ljudje, ki čez dan pošteno delajo, spijo, nepridipravi pa izkoriščajo čas počitka poštenih ljudi in kradejo, ker se delati pač ne splača, s pašnika v Pošteni vasi, varovanega z električnim pastirjem, predrzni tatovi ukradli plemenskega ovna ter štiri plemenske ovce z mladički, ostale ovce pa preplašili, da so bile po celi vasi. Poklicali smo policijo, ki je prišla hitro in zapisala dogajanje, videla pa tudi sledi. Zapisnik je še v izdelavi, ravno tako poteka tudi iskanje odtujenih živali, verjetno.

Tovrstne kraje se kar vrstijo in sprašujem se, kje je vzvod, kje meja, da nekdo ustavi takšno početje. Namreč, vzpodbujala naj bi se reja drobnice, vendar škoda, ki jo rejci ovc utrpimo, ko nekdo kar odtuji ovce, ima značilen vpliv na omejevanje širjenja. Pa so bile glasne govorice, da bi ovčereja postala pomembnejša gospodarska panoga. Vzpodbujalo naj bi se zanimanje in pripravljenost pri mlajših ljudeh. A z načinom, ko se tatove ne privede pred zakon in se jih kaznuje oziroma se jih niti ne išče. Zakaj?
20230214_174335

Oven pasme Ile de France, pred njim stoji ovca, ki je bila med štirimi ukradenimi.


Žogico zdaj podajam vsem odgovornim v občini, pa tudi v državi.

Živimo vsi v isti državi. Zakon naj bo enak za vse. Leporečenja, kako pašne živali požanjejo zelinje ruše, ga spremenijo v hrano, uporabno za nas, ljudi, in to prinesejo bližje k nam, je odveč. Jaz to vem in se zelo trudim z delom, ker vem, da opustošeni in zaraščeni travniki pač niso privlačni za domačine in ne za obiskovalce, posledično pa tudi za sam izgled kraja.

Rezultat takšne kraje pa so poškodovane ograje, ogromno dodatnega dela (ur in km) z iskanjem pogrešanih živali. Te, ki so ostale, pa so nemirne, prestrašene, v končni fazi ob preganjanju tudi ranjene in polomljene. Ne čudimo se torej, ko gre za upad staleža drobnice, posledično opuščanje kmetovanja in s tem v zaraščanju še več kmetijskih površin. Zmanjšuje se tudi stalež domačih živali, kraje plemenskih živali pa še dodatno otežujejo doseganje rejskih ciljev.
IMG_20230719_123744

Koruza vaščana, ki je polomljena čez celo širino njive, da so nepridipravi prej prišli do kombija.


Nujni so ukrepi.

Odgovorno in spoštljivo obnašanje vseh državljanov naše države, prav tako tudi kazenska odgovornost prav vsakega, sicer ni perspektive.

Benjamin Starc, Poštena vas
Foto: osebni arhiv
« Nazaj na seznam
»